Selasa, September 19, 2006

Apakah "end game" bagi Majlis Tertinggi Umno?

Apakah "end game" bagi Majlis Tertinggi Umno?

Oleh Ibnu Hakeem

Hari ini kita akan tulis secebis warkah untuk tatapan ahli Majlis Tertinggi Umno atau Ahli MT. Kian hari kian goblok kenyataan pemimpin Umno. Sekarang pimpinan Bahagian Kubang Pasu sungguh seronok mengaku bahawa mereka telah melanggar peraturan Umno yang melarang berkempen semasa pilihan parti apabila mereka menganjurkan perjumpaan bersama perwakilan pada 8 September yang tujuannya adalah untuk berkempen menentang Tun Dr Mahathir. Laporan media (Malaysiakini) menyebut Setiausaha Bahagian Samsudin Ahmad berkata dengan jelas: "The preferred candidates list was distributed to delegates on Friday night. We didn't see it as something wrong as it is a normal practice in all Umno contests, including the supreme council elections." Bukan saja pimpinan Bahagian tetapi ahli jawatankuasa disiplin parti pun bersama berkempen menentang Tun Dr Mahathir pada malam itu!

Umno sekarang sudah rasa tidak malu lagi. Mengikut Tun Dr Mahathir, "Nothing can embarrass them". Inilah budaya Umno sekarang. Maka janganlah harapkan sebarang tindakan disiplin diambil oleh Umno. Baik kita cakap tentang 'end game' atau penghabisan pertarungan ini. Saudara/i Ahli MT tidak perlu membuang terlalu banyak masa membuat ramalan siapa akan menang atau kalah antara Abdullah Badawi dan Tun Dr Mahathir. Siapa akan menang atau kalah akan ditentukan orang seperti kami juga – iaitu orang biasa yang sokong kebenaran dan yang menyokong kebaikan bagi orang Melayu, rakyat Malaysia dan Negara kita. There are many of us who are involved in this - percayalah. Malang sekali Perdana Menteri Abdullah Badawi terkecuali daripada perjuangan untuk menegakkan kebenaran dan kebaikan untuk rakyat kita. This is unfortunate but true. The man is an incompetent.

Saudara saudari Ahli MT akan lebih arif tentang kelemahan atau incompetence Pak Lah. Saudara/i lebih tahu tabiat Pak Lah yang selalu terlena semasa mesyuarat. (We have video). Begitu juga saudara/i tahu Pak Lah tidak suka membaca laporan yang kerap disebutnya itu.

Pak Lah pernah membuat temujanji untuk hadir di tiga majlis pada waktu yang sama dan di dalam bangunan yang sama iaitu KL Convention Centre. Dua daripadanya adalah majlis rasmi kerajaan (satu daripada ini pula melibatkan Rafidah Aziz) dan yang ketiga ialah konsert Lionel Richie (Ingat lagi tak lagu Lionel Richie Let the music play on?). Cuba teka majlis manakah yang akhir sekali dipilih oleh Pak Lah untuk dia menghadirinya? Jawapannya adalah: Konsert Lionel Richie. This man is totally incompetent.

Yang merumitkan keadaan bagi saudara/i Ahli MT semua, bukan saja Pak Lah incompetent tetapi beliau juga tidak cakap benar dan tidak peduli apa yang bakal berlaku pada masa depan Negara selagi keluarga dan anaknya jadi kaya. Maka akan menjadi bertambah rumit dan memalukan bagi anda Ahli MT untuk terus membela Pak Lah. Memang pun 'mana titah patik junjung' merujuk kepada saudara/i Ahli MT. He is abusing your support and making fools out of you. You are becoming the laughing stock of the nation.

Wawancara Pak Lah di TV3 sekarang sudah jadi bencana teruk. Pak Lah telah berbohong. Akibat bencana TV3 itu, Annuar Zaini sekarang sudah dipecat daripada Kitchen Cabinet yang berjumpa di rumah Pak Lah. Sekarang Kitchen Cabinet Pak Lah tinggal Kamal, Khairy, Nori dan Pak Lah saja. Kitchen cabinet betullah tu - ahli keluarga saja.

Pak Lah tidak tahu apa yang sedang berlaku. Tun Dr Mahathir telah pun dedahkan bahawa Khairy sekarang ada kepentingan dalam syarikat Air Asia. Maka begitu mudah sekali lebih RM300 juta dibelanjakan untuk membina Low Cost Carrier Terminal (LCCT) di KLIA. Wang pembayar cukai atau wang rakyat digunakan untuk bantu Menantu. Tetapi inilah cara Umno buat kerja - kita pun sudah biasa. Kalau Menantu mahu kaya atau Azalina mahu kaya, itu sudah jadi amalan Umno yang biasa, tetapi bukan mengambil kesempatan atas rakyat negara ini. Bukan dengan cara menggadai maruah dan masa depan rakyat dan negara kita.

Sekarang mari kita lihat kemasukan percaturan Singapura. Agen Singapura sekarang jadi penasihat pelaburan di Khazanah Nasional Bhd. 'Khazanah negara' maksudnya 'national treasures'. Tetapi 'national treasures' kita diletak dibawah kawalan agen Singapura pula. Sepatutnya khazanah negara digunakan untuk mewujudkan industri teknoloji tinggi di Malaysia dan membuka peluang pekerjaan dalam industri teknoloji tinggi bagi anak watan Malaysia. Inilah antara penyataan misi Khazanah Nasional Bhd.

Tetapi Pengurus Pelaburan Khazanah Nasional Bhd yang berasal dari Singapura itu (Oxford juga), membawa Khazanah melabur dalam Apollo Hospital di India pula! Kemudian dia bawa Khazanah melabur di Mobile One Cellular di Singapura pula. Dan juga Lippo Bank di Indonesia. Dia ikut saja corak pelaburan Temasik Holdings. Berapa banyakkah peluang pekerjaan berteknologi tinggi yang telah Khazanah wujudkan dengan melaburkan khazanah negara di India, Singapura dan Indonesia? Dan selepas dua tahun melabur dalam Apollo Hospital di India, apakah pulangan pelaburan yang telah kita perolehi? Takkan mahu dirahsiakan bawah Akta Rahsia Rasmi pula?

Masalahnya Pak Lah tidak boleh faham semua ini. Semua ini, menjangkau kapasiti kefahamannya. Mari kita balik kepada cerita Air Asia. Setelah Terminal Udara LCCT dibina di KLIA, penerbangan domestik MAS diberi kepada Air Asia. Sebuah syarikat penerbangan baru FAX juga diberi lesen di mana pemegang sahamnya adalah orang yang sama juga yang control Air Asia. Sekali lagi Menantu turut terlibat.

Sejurus selepas Air Asia ambil alih penerbangan domestik, tambang tiket Air Asia naik - sebagai contoh saja sekarang hampir tidak ada beza antara tiket MAS dulu dan tambang tiket Air Asia sekarang dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu. Penerbangan MAS ke Senai di Johor dihentikan dan diambil alih oleh Air Asia. Maka hancurlah perancangan dan perbelanjaan beratus juta Ringit untuk menjadikan Senai dan Johor Selatan hab logistik dan sebagainya bagi rantau ini.

Cadangan hab kargo udara dan logistik juga diremehkan dengan soalan bodoh seperti 'Why do you need so much land for air cargo hub?' (1500 ekar?). Maka syarikat Jerman yang bercadang untuk memindahkan ibu pejabat rantau ini daripada Singapura ke Johor terpaksa tunda rancangan mereka. Tidak ada cukup tanah untuk tujuan mereka. Siapa yang rugi? Kita rugi! Siapa untung? Singapura untung!

Sekarang mari kita lihat 'checkmate' Singapura. Apabila MAS hentikan penerbangan ke Senai, dan penerbangan diambil alih oleh Air Asia, Singapura mengejutkan semua orang dengan terus memberi Air Asia hak mendarat di Singapura. Wow hebatnya! The KL - Singapore sector is the jackpot. Inilah peluang keemasan yang dinantikan oleh Air Asia dan Menantu. Harga saham Air Asia melonjak. Immediately Tony Fernandez's networth also increased many folds..

Tetapi kenapa pula Singapura dengan tiba-tiba begitu bodoh memberi hak mendarat kepada Air Asia? Adakah mereka begitu bodoh? Sebabnya ialah Air Asia akan melepasi Lapangan Terbang Senai dan terbang terus ke Singapura dari Kuala Lumpur. Inilah sektor yang paling lumayan. Senai akan menjadi satu lagi perhentian yang tidak signifikan bagi Air Asia - sama seperti Alor Star atau Pulau Pinang. Mungkin satu atau dua penerbangan Air Asia saja akan mendarat di Senai selepas ini.

Maka akan terkubur semua perancangan kita untuk menjadikan Senai dan Johor Selatan hab kargo udara, hab transhipment, hab logistik dan sebagainya bagi rantau ini. Air Asia akan membawa kargo udaranya terus dari KLIA ke Singapura untuk penerbangan sambungan ke seluruh dunia dari Changi. Dengan satu percaturan 'check mate' yang licik (dan Menantu yang begitu tamak haloba) Singapura sudah memusnahkan daya saing Johor Selatan dan daya saing negara kita.

Jadi saudara/i ahli MT Umno, semua ini adalah di luar sangkaan dan jangkaan Pak Lah. Beliau tidak mampu memahami semua ini. Mungkin ramai di antara saudara/i ahli MT pun tidak akan faham semua ini. Kalau mahu buat bisnes boleh, tetapi bukan dengan menjual negara sendiri.

Senario Ngeri

Tetapi apakah yang akan berlaku jika Pak Lah terus menjadi Perdana Menteri dan Menantu pula terus menghantu beliau? Jawapannya senang saja. Kita tiba di Senario Ngeri. Tun Dr Mahathir akan terus mengkritik Kerajaan tanpa habis. Parti BN akan mengalami kekalahan teruk di pilihan raya 2007 ke atau 2008. Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis, Sabah dan mungkin Selangor akan jatuh ke tangan Pembangkang. Di Parlimen pula sudah tentu BN akan kehilangan majoriti dua pertiga. Keputusannya akan sedikit serupa macam keadaan pada 1969.

Negara kita akan bergolak. Mungkin kekacauan akan tercetus. Jika ini berlaku Mat Rempit dan Tiga Line (Tiga Calit) akan dipanggil berempit dan bercalit. Why do you think Menantu is spending so much time and money on the Mat Rempit dan Tiga Line? Dia bukan menghabiskan masanya. Mesti ada sebabnya. Menantu ada perancangan lain bagi Mat Rempit dan Tiga Line. Mereka adalah Storm Trooper Menantu sama seperti Storm Trooper zaman Adolf Hitler. Tetapi percayalah sudah tentu pada masa itu saudara/i juga akan kehilangan jawatan, hilang status jutawan dan mungkin juga hilang jam tangan. Watch out.

Jadi keputusannya di tangan kamu, wahai Ahli MT. 'End game' yang bakal jadi nyata terletak dalam tangan anda Ahli Majlis Tertinggi Umno. Jika Senario Ngeri ini berlaku (ia mempunyai kebarangkalian yang tinggi) semuanya adalah untuk apa? Supaya Menantu akan jadi kaya? Supaya 'First Family' boleh terus amalkan dasar 'Family First'? Fikir baik-baik.

Saudara/i semua juga perlu sedar bahawa corak politik Negara akan berubah sama sekali sama ada Abdullah Badawi dilucutkan dari jawatan - InsyaAllah pada penghujung tahun ini ataupun tidak. Kalau Pak Lah tidak dilucutkan, Senario Ngeri tadi boleh jadi kenyataan.

Tetapi negara kita tidak mampu dan masyarakat berbilang kaum kita tidak sanggup lagi melihat Umno bergolak setiap 10 tahun. Pada 1970, Mahathir lawan Tunku, 1975 Palestin lawan Hussein Onn, 1987 Ku Li lawan Mahathir, 1998 Anwar lawan Mahathir, 2006 Mahathir lawan Badawi. Setiap kali berlaku pertembungan antara pemimpin, seluruh Negara turut bergolak. Politik tidak stabil, ekonomi tidak berjalan, pelabur asing tidak 'datang', ahli perniagaan kurang yakin dan semua orang jadi resah. Inilah yang sedang berlaku sekarang ini.

Senario Kurang Ngeri.

JAdi semua ini mesti dihentikan. Bagi mereka yang sedang giat berjuang untuk membawa perubahan yang tulen, melucutkan Abdullah Badawi hanyalah Langkah 1 sahaja. Abdullah Badawi mesti berundur dan letak jawatan sebagai presiden parti dan Perdana Menteri secepat mungkin. Lebih cepat lebih bagus. Jika dia berundur maka kita akan tiba di Senario Kurang Ngeri. Setelah Abdullah Badawi berundur, beberapa pertukaran besar mesti dilaksanakan yang akan menghentikan pergolakan yang berulang setiap sepuluh tahun itu, secara permanent.

Pertama sekali, jawatan Perdana Menteri mesti dihadkan tempohnya selama dua penggal saja. Jawatan presiden Umno juga mesti disekatkan tempohnya tidak melebihi 10 tahun (contohnya). Pilihan dalam parti Umno tidak boleh ditangguhkan atas apa sebab pun. Syarat seperti keperluan minimum 30 pencalonan daripada Bahagian untuk bertanding jawatan presiden mesti dihapuskan dan diganti dengan satu pencalonan sahaja (misalnya) dari sebarang cawangan – tidak perlu kepada pencalonan Bahagian. Pilihan raya Umum mesti diadakan pada satu tarikh yang tetap (misalnya 1hb Jun) setiap lima tahun tanpa perlu budibicara Perdana Menteri atau sesiapa pun untuk menentukan tarikh Pilihan raya. Pilihan presiden parti mesti dilakukan oleh semua ahli parti secara serentak menerusi alat pengundian berkomputer. Ini akan sekaligus hapuskan peranan luar biasa Bahagian pada Perhimpunan Agong.

Kemudian kita mesti hapuskan semua sekatan keperluan 'lesen' untuk mencetak akhbar harian. Maksudnya tidak perlu lagi KDN untuk mencetak akhbar harian. Begitu juga sebarang sekatan ke atas 'lesen' tv dan radio mesti dihapuskan. Ini bermakna, rakyat kita tidak boleh dikawal pemikiran mereka oleh media yang dikawal ketat oleh parti politik yang kaya. Dan banyak lagi.

Jika kita semua setuju membuat perubahan seperti ini, maka kemungkinan besar saudara/i Ahli MT tidak akan kehilangan jawatan atau jam tangan. BN tidak akan kalah dengan begitu teruk pada pilihan raya yang akan 'datang'. Inilah Senario Kurang Ngeri.

Tun Dr Mahathir telah seronok bercuti pencen. Dua tahun lebih – sampai bulan April 2006 – beliau berlayar di Laut Aegean, menunggang kuda di China dan Argentina dan melawat ke merata dunia. Tetapi apabila beliau mendengar dan melihat sendiri begitu banyak sekali comot, lendut (lembik), tipu dan bohong maka beliau batalkan cuti, tinggalkan sahabat dan keluarga dan kembali kepada kita – pada usia 82 tahun – untuk menyelamatkan bangsa dan Negara. Ini adalah seorang pemimpin yang sebenar.

Berbanding dengan pengorbanan Dr Mahathir ini siapakah yang saudara/i Ahli MT perjuangkan buat masa ini? Perjuangan Kalimullah tukang kelentong, yang sudah jadi jutawan beratus juta? Atau perjuangan agen Singapura lain? Perjuangan Menantu? Wahai ahli MT Umno, siapa dan apakah yang kamu perjuangkan? Apakah saudara/i telah lupa akan bangsa dan rakyat negara sendiri? Tidakkah Umno mara lagi untuk semua rakyat Malaysia? Fikirlah baik baik.

Sama ada this is the end of the beginning of the end for UMNO dalam sejarah Malaysia, berada dalam tangan sdra/i Ahli MT UMNO. Apabila kotaraya Rom hangus terbakar, Maharajanya Nero berkata: 'Let Rome burn. I want to play my violin'. Akhir sekali Maharaja sendiri yang mengkhianati bangsa Rom. Apabila rakyat Perancis memberontak kerana ramai mati kebuluran, Maharani Marie Antoinette berkata kepada kaum aristocrat Perancis: 'Let them eat cake'. Akibatnya, kepala Marie Antoinete dipancung dalam peristiwa French Revolution. Lagu Lionel Richie pula berkata: 'Everybody sing, everybody dance. Let the music play on'.

Jadi saudara/i Ahli MT Umno, pilihlah sendiri. Adakah anda mahu menjadi seperti Nero, Marie Antoinette atau mungkin anda mahu "let the music play on and dance the night away"?

Apakah maksudnya semua ini kepada Ahli MT? Pertama, jika Abdullah Badawi tidak dilucutkan daripada jawatan, Senario Ngeri boleh berlaku. Sebenarnya, percayalah ia memang akan berlaku. Jika Abdullah Badawi dilucutkan pula, Senario Kurang Ngeri pasti akan berlaku. Maksudnya, apa juga cara, cara hidup korup yang sudah menjadi kebiasaan anda semua, akan pastinya berakhir. Memangpun inilah matlamat Wawasan 2020 yang sebenarnya. Bagaimana cara jua, pasti akan berlaku perubahan besar.

Maka itulah 'end game' untuk saudara/i semua wahai Ahli Majlis Tertinggi Umno. Kalau anda semua pilih untuk menyokong Abdullah Badawi (mana titah, patik junjung) sejarah akan mencemuh anda. Sejarah Melayu terutamanya akan meludah anda semua sebagai pengkhianat jika anda terus menyokong Abdullah Badawi.

"Jika dompet anda adalah lebih penting daripada maruah bangsa dan Negara, then history will judge you poorly. Tetapi mengikut Tun Dr Mahathir sdra/i semua memang adalah manusia yang langsung tidak rasa malu. Tun Dr Mahathir kata: you all cannot suffer embarrassment. Tak tahu apa itu malu. Orang seperti Rafidah, can perform lying on her back, and she can perform in public too. Incapable of feeling or showing embarrassment.

Tetapi jika saudara/i Ahli MT Umno mengambil pendekatan yang lebih baik dan bijak iaitu menjauhkan diri anda daripada incompetence, tamak, berdusta dan kebebalan Pak Lah dan geng, dan memberi sokongan penuh kepada Tun Dr Mahathir – secara senyap pun tidak mengapa, you don't have to be a suicidal hero yet, tetapi mesti efektif – maka sejarah akan menghargai sumbangan saudara/i sebagai Ahli MT yang amat prihatin yang telah 'rise to the occasion' untuk menyelamatkan bangsa Melayu. Kemudian, pada satu hari apabila kita mendirikan statues bagi Dr Mahathir, mungkin gambar saudara/i pun akan terukir di celah batu atau di celah besi. Jadi, fikirkanlah. Fikirlah baik-baik.

'End Game' ini sebenarnya terletak dalam tangan anda Ahli MT UMNO. Sama seperti 2 September 1998, 3 November 2006 boleh jadi tarikh keramat dalam sejarah negara kita.

1 ulasan:

DarkWan berkata...

"Maka akan terkubur semua perancangan kita untuk menjadikan Senai dan Johor Selatan hab kargo udara, hab transhipment, hab logistik dan sebagainya bagi rantau ini. Air Asia akan membawa kargo udaranya terus dari KLIA ke Singapura untuk penerbangan sambungan ke seluruh dunia dari Changi. Dengan satu percaturan 'check mate' yang licik (dan Menantu yang begitu tamak haloba) Singapura sudah memusnahkan daya saing Johor Selatan dan daya saing negara kita."

Cuba pergi sini;
http://www.rsi.sg/malay/analisa/view/20060816191549/1/.html

Irono tak, sebab aku gunakan laman web dari Singapura sebagai rujukan. Ehehehe.