Khamis, Ogos 19, 2010

Sejarah Yang Hilang

Ok mari kita ikuti huraian mengenai sejarah nusantara berteraskan tokoh2 dibawah:

1-Saiyid Hussein Jamadil Kubra(ayah maulana malik)
2-Maulana Malik Ibrahim (Sunan Gresik)(ketua Wali Songo)

-siapa Saiyid Hussein Jamadil Kubra(ayahnya Maulana Malik Ibrahim(ketua wali songo)!!!!!!

Sayid Hussien Jamadil Kubra yang terdiri daripada 7 orang adik beradik datang daripada wilayah Deccan, Selatan India, namum mereka bukan orang India yang asli. Mereka adalah keturunan Arab. Mereka bergelar WALI 7. Turut serta ialah Maulana Malik Ibrahim, anak Sayid Hussien hasil perkahwinannya di India.

Sebelum kedatangan wali2 ini, sudah ada usaha dakwah di Nusantara, namun tidak secara besar-besaran.

Mereka telah berpecah membawa haluan masing2 berdasarkan firasat mereka. Sayid Hussien dan anaknya, Maulana Malik Ibrahim telah menetap di Kelantan buat seketika. Sayid Hussien berkahwin dengan Puteri Raja dari Champa. Lahirlah Ibrahim Asmaro.

Dari Kelantan/Patani, mereka mengatur beberapa misi dakwah ke Jawa. Ada di antara ahli Wali 9 daripada keturunan diraja Kelantan, Patani dan Champa (Melayu Selatan Vietnam). Ini kerana Maulana Malik Ibrahim berkahwin 4 orang. Dari generasi inilah lahirnya Wali 9.

Wali 9 sememangnya tersohor dengan ilmu mistik dan keramat. Ini kerana pada masa itu, mereka mendapat tentangan hebat daripada orang2 Hindu yang mempunyai ilmu sihir yang bukan calang2 hebatnya.

Namun aku hairan kenapa ahli sejarah sengaja menyorok fakta bahawa maulana Malik Ibrahim terlebih dahulu menetap di Kelantan dan Patani sebelum misi dakwahnya ke Jawa.

Sayyid Hussein Jamadil Kubra

Beliau adalah tokoh yang terpenting di Nusantara. Terlalu penting sehingga nama beliau DIPADAMKAN oleh British dan DIPADAMKAN DARIPADA BUKU SEJARAH DI SEKOLAH.

1. Sayyid Hussein Jamadil Kubra dikatakan sebagai datuk kepada Wali Songo.

2. Adik beliau merupakan Adi Putera, Guru Hang Tuah.

3. Keturunan beliau ialah Sultan Brunei sekarang.

4. Keturunan beliau adalah Sultan Kelantan sekarang.

5. Beliau dikaitkan dengan pembinaan Masjid Kampung Laut.

6. Keturunan beliau di Kelantan memakai gelaran Tengku, Nik dan Wan.

7. Beliau ketua Wali 7.

8. Beliau menetap agak lama di Kelantan sebelum meneruskan misi dakwah bersama-sama Wali Songo di Jawa. Bukit Panau di Tanah Merah Kelantan merupakan tempat pertapaan beliau dan tempat Wali Songo berkumpul sebelum ke Jawa.

Saiyid Hussein Jamadil Kubra dari keturunan Saiyid al-Alawiyah (bertemu hingga kepada Saiyidina Hussein cucu Rasulullah s.a.w.) anak dari bekas seorang gabenor kepada Sultan Muhammad Tugluq (Kesultanan Delhi) yang kemudian berkuasa di wilayah Deccan (India Selatan); telah sampai di Kelantan kira-kira pada tahun 1349 Masihi besama adiknya Saiyid Thana'uddin atau Syekh Saman (anak murid kepada Ibnu Hajar). Sudah menjadi takdair bahawa keturunan Rasulallah dizalimi, ditindas, dibunuh dan merantau meninggalkan Kota Mekah untuk menyelamatkan diri masing-masing.

Sepanjang misi dakwahnya Saiyid Husein sempat mengawini tiga puteri keluarga Diraja Empayar Chermin (Kelantan Purba) yang sewaktu itu ibu kotanya bernama 'Jiddah' terletak 3 batu dari Bukit Panau. Kota tersebut telah terbenam ke dalam bumi dan ditenggelami oleh air, kini dikenali sebagai Danau Tok Uban.

Anak sulong beliau, Maulana Malik Ibrahim (Sunan Gresik) merupakan pelopor dan ketua Wali Songo. Maulana Malik Ibrahim merupakan anak Saiyid Husein hasil perkahwinan dengan Puteri Linang Cahaya (adik kepada Cik Wan Kembang). Siapa sangka bahawa Wali Songo adalah anak buah (anak saudara) Cik Wan Kembang yang tersohor di Kelantan itu.

Salah seorang anak beliau, dihantar untuk berdakwah ke Borneo dan diangkat menjadi Sultan di Brunei bergelar Sultan Berkat yang merupakan nenek moyang raja-raja Brunei sekarang. Inilah jawapan kepada Misteri kenapa Sultan Brunei telah membina sebuah masjid yang cantikdan besar di gigi tasik Danau Tok Uban, sedangkan tempat ini 'tersorok' dan orang kelantan sendiri ramai yang tidak tahu kewujudan tasik yangagak luas sayup mata memandang.

Shaik Thanauddin pula menetap di Bukit Panau (Tanah Merah, Kelantan) sebagai tempat pertapaannya yang mana di sinilah Laksamana Hang Tuah datang untuk berguru semasa usia awal remaja sekitar tahun 1400. Pada zaman dahulu kala, Bukit Panau merupakan landmark bagi pelaut antarabangsa kerana bentuknya yang unik seperti piramid itu dapat dilihat dari laut ketika berada di perairan Laut China Selatan. Pada zaman dahulu, Bukit Panau diakses melalui Sungai Kelantan yang cuma disebelahnya. Kapal-kapal mudah sahaja melalui Sungai Kelantan yang luas itu. Inilah perkampungan Wali Songo dan tempat di mana mereka merancang dakwah di Tanah Jawa. jangan keliru, sebenarnya Bukit Panau ini bersebelahan sahaja dengan tasik Danau Tok Uban dan Masjid Sultan Brunei.

Maulana Malik Ibrahim dilahirkan di Campa (Kamboja), ayahnya bernama Barakat Zainul Alam, seorang ulama besar dari Maghrib. Maulana Malik Ibrahim disebut juga Sunan Gresik atau Syekh Maghribi atau Makhdum Ibrahim Al-Samarqandi. Orang Jawa menyebutnya Asmorokondi. Sebutan Syekh Maghribi menisbahkan asal keturunannya dari Maghrib, atau Maroko, Afrika Utara.
Babad Tanah Jawi versi J.J. Meinsma menyebutkan, bahwa Maulana Malik Ibrahim adalah anak dari Syekh Jumadil Qubro yang lahir di Samarkand, Asia Tengah, pada paruh awal abad 14 dan meninggal di Gresik, tahun 1419 M/882 H. Maulana Malik Ibrahim adalah bersaudara dengan Maulana Ishaq, ayah dari Raden Paku atau Sunan Giri. Dalam buku The History of Java, Raffles menyebutkan bahwa Mulana Malik Ibrahim adalah keturunan Zainal Abidin, dan sepupu Raja Chermen. Sementara itu pembacaan J.P. Moquette pada prasasti makamnya di desa Gapura Wetan, Gresik menyatakan bahwa beliau berasal dari Kasan, suatu tempat di Iran sekarang.
Maulana Malik Ibrahim memiliki silsilah keturunan yang dekat dengan Rasulullah saw. melalui jalur Husain bin Ali, Ali Zainal Abidin, Muhammad al-Baqir, Ja’far al-Shadiq, Ali al-Uraidhi, Muhammad al-Naqib, Isa al-Rumi, Ahmad al-Muhajir, Ubaidullah, Alwi Awwal, Muhammad Sahibus Saumh, Alwi al-Tsani, Ali Khali’ Qasam, Muhammad Shahib Mirbath, Alwi Ammi al-Faqih, Abdul Malik (Ahmad Khan), Abdullah (al-Azhamat) Khan, Ahmad Syah Jalal, Jamaluddin Akbar al-Husain (Maulana Akbar), Barakat Zainul Alam, Maulana Malik Ibrahim.


quote tersebut dibahaskan oleh orang2 dari seberang.

keturunan Sayyid Hussein Jamadil kubra.....

Sayyid Husain Jamadil Qubro (al Akhbar)

1. Sayyid Ali Nurul Alam
> Sayyid Husain Sri Amarawangsa
> Sultan Maulana Sharif Abu Abdullah @ Wan Bo Tri Tri
= Sunan Gunung Jati @ Ahmad Fatahillah Sultan Banten
= Wan Abul Muzafar
= Sharif Babullah
> Wan Demali Alim Uddin

2. Sayyid Muhammad Kebungsuan

3. Maulana Malik Ibrahim @ Ibrahim Asmaro @ Ibrahim al Samarqandy
> Sunan Ampel
= Sunan Bonan
= Sunan Drajat
= Syarifah (putri) kahwin Sunan Ngudung
- Sunan Qudus
> Sayyid Ali

4. Maulana Ishak
> Sunan Giri
> Dewi Saroh (putri) kahwin Sunan Kalijaga
= Sunan Muria

Misi mengislamkan di Pulau Jawa ialah kerabat-kerabat ulamak Kelantan dan Patani. Kerabat ulamak Kelantan dan Patanilah yang memegang amanah besar ini untuk mengislamkan Jawa dan ke seluruh alam Melayu. Kita harus bersyukur dan terhutang budi pada Kerabat Ulamak-Ulamak dari Kelantan dan Patani.

Pada masa peperangan dasyat dengan Siam dalam tahun 1600-an, 4 buah negeri Tanah Melayu telah bergabung iaitu gabungan Patani-Kelantan-Terengganu dan Kedah daripada pencerobohan Siam.

Pada masa peperangan dasyat ulamak-ulamak dari 4 buah negeri inilah banyak memainkan peranan dalam mempertahankan agama dan bangsa. Ramai hulubalang-hulubalang Melayu adalah terdiri daripada ulamak dan keturunan ulamak.

Kelantan-Patani adalah pusat strategik untuk menyebarkan Agama Islam ke seluruh Nusantara. Kelantan dan Patani telah melahirkan banyak para tok wali. Ramai ulama yang berasal dari sini

Dalam satu versi lagi menyatakan beliau ada 3 orang anak:

anak sayyid hussein jamadil kubra ialah 3....

1-maulana malik ibrahim
2-sayyid ali nurul alam
3-sayyid muhammad kebungsuan

manakala maulana sayyid ishak yg dinyatakan(dlm versi sayyid hussein ade 4 org anak) adalah anak maulana ibrahim....merangkap cucu sayyid hussein jamadil kubra.

SEJARAH SAYYID HUSSEIN JAMADIL KUBRA DAN KELANTAN......

AhlulBAit Nusantara adalah berasal dari titihan zuriat Yang Mulia iaitu Syed Hussein JamadiKubra ibni Syeikh Ahmad Jalal dari Kesultanan Deccan (selatan India)(titihan dari syaidina Hussein as bi Ali KWJ), yang belayar ke Tanah Melayu (timur) sebagai 'misi dakwah pada sekitar 1300M, yang mana di masa itu , di sebelah barat, Salahuddin AlAyubi (khalifahtul'mukmin) sedang berusaha menakluk Palastine dari tangan Yahudi.

YM Syed Hussein JamadilKubra belayar bersama dengan enam orang adik-beradiknya yang lain dan tujuh orang lagi ditinggalkan di bumi kelahirannya, Deccan, kerana YM Syed Hussein JamadilKubra mempunyai 14 orang adik-beradik.Beliau merupaknan abang yang sulong dan kerana itulah keturunannya diberi dengan pangkal nama 'LONG' pada eranya yang bererti 'SULONG' atau anak yang sulong.
YM Syed Hussein JamadilKubra juga dikenali dengan nama 'WALI TUJUH' di kalangan masyarakat Kelantan dan Nusantara sampai sekarang ini.Daripada titihan bagindalah lahirnya zuriat keturunan Kesultanan AhlulBait Nusantara atau 'Raja-Raja Melayu'.

Sebelum sempat mendarat di bumi berkat Tanah Melayu, YM. Syed Hussein JamadilKubra dan saudara-saudaranya telah diuji oleh Allah dengan satu ujian yang besar sehingga kapal yang mereka naiki hampir 'KARAM' di laut sehingga YM baginda Syed Hussein JamadilKubra hampir-hampir berputus asa dan beliau bersungguh-sungguh berdoa supaya diselamatkan dari bencana itu dengan berikrar akan mendirikan sebuah 'rumah Allah'(masjid)jika mereka terselamat dari bencana karam itu.

Alhamdulillah, diizinkan Allah, secara tiba-tiba terjadilah 'Karamah WaliAllah' iaitu doanya telah makbul (rujuk buku Penghantar Ilmu Tarekat &; Tasauf karangan Prof. Abu Bakar Adtjeh)iaitu telah datang pertolongan Allah (Nasrum'minallah) berupa sekawan 'ikan kekacang'@ kekacang fish', telah datang menolong dengan menyumbat diri masing-masing pada tempat yang terdapat lubang-lubang air di kapal itu. Manakala sekawan yang lain telah menolak kapal itu sehingga selamat sampai ke daratan iaitu di Kampung Laut, Tumpat, Kelantan.

Apabila selamat dari bencana itu, YM Syed Hussein JamadilKubra terus sujud syukur dan bersembahyang dua rakaat bersama-sama yang lain.

Fenomena ini menjadi satu 'keganjilan' pada penduduk setempat yang datang menolong kerana di masa itu penduduk di situ masih beragama Hindu dan Budhha yang belum mengenal agama Islam lagi.
Dalam keadaan itu, tiba-tiba satu lagi 'petunjuk' dari Allah datang apabila seekor Tupai Putih melompat di hadapan baginda YM Syed Hussein JamadilKubra dan terus menuju ke serumpun pohon buluh 'Betong' yang berada tidak jauh dari angkatan YM Syed Hussein JamadilKubra berehat. Tupai putih itu lalu memakan 'umbut' pokok buluh Betong itu dan berlalu dengan kenyangnya.

Memandangkan angkatan YM Syed Hussein JamadilKubra memang dalam keadaan lapar dan dahaga selepai diamuk badai di lautan, maka berkeinginanlah lanta bagi YM Syed Hussein JamadilKubra untuk mencuba apa yang dimakan oleh Tupai putih itu lantaran laparnya.

Ekoran dari peristiwa ikan Kekacang dan rebung buluh Betong itu,YM Syed Hussein JamadilKubra telah bersumpah dan mewasiatkan anak-cucu dari zuriat keturunanya supaya tidak boleh lagi memakan 'ikan Kekacang' dan rebung buluh Betong.

Sesiapa yang melanggar pantang itu, biasanya akan terkena penyakit kulit, gatal-gatal atau hilang ingatan. Sengaja YM Syed Hussein JamadilKubra mewasiatkan dua perkara itu supaya dapat dikenal akan keturunanya dan supaya anak-cucunya sentiasa berkeadaan berhati-hati di dalam sesuatu perkara dan jangan bermain-main dengan 'WASIAT' atau amanah. bagai tanda menghormati dan menghargai 'pertolongan' yang telah diberi oleh Allah melaui ikan kekacang dan rebung buluh Betong itu.Realiti daripada peristiwa 'Karam Di Laut' itu, maka telah terdirinya Lagenda Masjid Kampung Laut yang pertama; yang kemudiannya dipindahkan oleh kerajaan ke Nilam Puri, Kota Bharu sehingga sekarang ini.

Setelah siap dibina masjid Kg. Laut, maka Syed Hussein bersma tujuh saydaranya belayar mudik ke hulu sungai sehingga bertemu dengan sebuah bukit yang dip[anggil 'Bukit Panau'. Setelah mudik di muka kuala sungai (sungai Kelantan), maka Syed Hussein dan rombongannya mula mendaki Bukit Panau itu sehinggalah sampai ke puncaknya pada waktu hampir maghrib. Kemudian dari maghrib Syed Hussein JamadilKubra mula beribadat secara 'Suluk'(ritual keagamaan) sehinggalah pada waktu hampir dinihari, tiba-tiba bumi jadi bergoyang, angin bertiup kencang dan terasa ada sesuatu yang bakal terjadi. Subhanallah! Dengan kebesaran Allah sekali lagi Allah menunjukkan 'kekeramatan' wali-walinya.

Bumi yang malamnya gelap tiba-tiba bercahaya dengan satu kilauan yang pelik dan menakjubkan. Hal ini menuimbulkan kegemparan penduduk setempat, lalu mereka beramai-ramai mendaki Bukit Panau untuk melihat apa yang berlaku. Dalam keadaan aneh, pelik, bingung dan cuba untuk tahu; Penduduk setempat tiba-tiba menjadi lebih terkejut apabila hampir sampai ke puncak bukit apabila satu lagi dentuman yang amat kuat seolah-olah 'petir' yang cahayanya adalah putih berkilau dan memancar terus dari angkatan YM Syed Hussein JamadilKubra menuju ke langit dan membentuk satu imej seolah-olah 'Tudung Saji'.Dari mulut penduduk setempatlah keluarnya perkataan 'KILAT..KILATAN' sehingga menjadi KELANTAN sampai sekarang ini.

Selepas peristiwa cahaya 'Tudung Saji' itu, YM Syed Hussein JamadilKubra telah meninggalkan enam orang saudaranya di Bukit Panau itu untuk menjaga 'keberkatan negeri Kelantan' yang baru 'disucikan' oleh YM Syed Hussein JamadilKubra supaya menjadi negeri yang berkat, aman dan berdaulat.

Kemudian beliau dan beberapa orang lain telah belayar ke Champa dan kemudiannya berkahwin dengan empat orang puteri Raja Champa yang mana keempat orang puteri raja itu telah melahirkan empat dinasti kesultanan AhlulBait yang utama di Nusantara ini iaitu kesultanan Pattani-Kelantan, kesultanan Mindanao, kesultanan Brunei (Borneo) dan kesultanan Demak (wali songo).
Beliau kemudian wafat di Kalimantan dan dimakamkan di sana.Daripada beliaulah lahirnya titihan keturunan Raja-Raja Melayu di Nusantara ini. Manakala adiknya yang ketiga iaitu Syeikh Thanauddin atau dikenali sebagai 'Sang AdiPutera' merupakan guru kepada Hang Tuah yang tersebut di dalam sejarah itu.

-seperti yg kita sedia maklum......sayyid hussein jamadil kubra telah berkahwin 4 dari wilayah kerajaan chermin(kelantan,patthani dan terengganu) dan kerajaan champa(kemboja)....

hasil perkahwinan puteri linangan bulan(kerajaan kelantan) dan sayyid hussein jamadil kubra

terdapat 2 versi hasil perkahwinan(anak) hasil dari perkahwinan ini....

versi pertama....

1-hasil perkahwinan ini(sayyid hussein & puteri linangan bulan) telah melahirkan SAYYID MALIK IBRAHIM.....

versi kedua....

2-hasil perkahwinan ini(sayyid hussein & puteri linangan bulan) telah melahirkan SAYYID ALI NURUL ALAM & SAYYID MUHAMMAD KEBUNGSUAN.....

PERSOALAN SETERUSNYA......

SIAPA SAYYID ALI NURUL ALAM?????!!!!.

HUBUNGKAIT KELANTAN,MAJAPAHIT DAN SAYYID ALI NURUL ALAM(PATIH GAJAH MADA).....

-Kerajaan Melaka menakluk negeri Kelantan pada tahun 1499 dan berkahwin dengan salah seorang Puteri Sultan Kelantan, yakni ibu kepada Sultan Muzaffar Shah (Perak) dan Sultan Alauddin Shah (Sultan Johor Lama).

-Sebelum ditakluk Melaka, Negeri Kelantan pada masa itu digelar Majapahit II. Semasa zaman Kerajaan Majapahit, Kelantan menjadi sebahagian dari kuasa Majapahit dan menjadi pusat penyebaran budaya Jawa di sebalah utara. Pusat pentadbiran Majapahit pula di selatan iaitu di Pulau Jawa sendiri.

Semasa Melaka serang Kelantan kali pertama, Melaka mengalami kekalahan oleh kerana barisan parajurit Kelantan dibantu oleh barisan parajurit Majapahit yang dipimpin oleh Pateh Gajah Mada.

Selepas pemergian Pateh Gajah Mada kuasa Majapahit diambang kejatuhan dan masa inilah kesempatan diambil oleh Melaka untuk menakluk Kelantan. Apa yang menarik ialah Majapahit itu sendiri di asaskan oleh raja yang berdarah keturunan Kelantan.

Pateh Gajah Mada sendiri adalah anak dari Puteri Linang Cahaya anak perempuan Raja Kelantan. Ayah Pateh Gajah Mada pula ialah Syeikh Hussein Jamaluddin Al-Kubra.

Syeikh Jamaludin Al-Kubra ini banyak melahirkan keturunan yang menjadi pemimpin dan Ulamak yang berpusat di Patani-Kelantan seterusnya tersebar Islam ke seluruh Kepulauan Melayu dan Jawa.

Pada masa itu Patani-Kelantan dikenali sebagai Kerajaan Cermin kerana banyak ulamak berada di situ sehinggakan belajar agama Islam di Kota Mekah mesti sambung belajar di Patani-Kelantan. Patani-Kelantan diberi nama jolokan Kerajaan Cermin Mekah. Sebab itulah sehingga sekarang Kelantan digelar "Kelantan Negeri di bawah Serambi Mekah" dan kerajaan Islam PAS masih kukuh berkuasa.

Orang Kelantan sejak lebih 600 tahun telah memilih Islam sebagai kehidupan mereka.
Wali Songo di Jawa seperti Sunan Ampel dan Sunan Gunung Jati adalah dari nasab Syeikh Jamaludin Al-Kubra. Kalau di Patani-Kelantan Syeikh Wan Ahmad Al-Fathani, Syeikh Wan Muhd. Zain Al- Fathani, Syeikh Daud Al-Fathani dan byk lagi semuanya adalah dari keturunan Syeikh Jamaludin Al-Kubra. Penggunaan 'Nik' dan 'Wan' dipangkal nama juga menandakan dari nasab Syeikh Jamaludin Al-Kubra dan keturunannya banyak menjadi pembesar di Kelantan-Utara (Jembal). Itulah sebabnya Wan dikatakan ada hubungkait dengan kerabat diRaja Jembal.

PERSOALAN......

SIAPA SEBNARNYA PATIH GAJAH MADA???????...APA HUBUNGANNYA DGN KERAJAAN KELANTAN??????....

Gajah Mada....

Gajah Mada (diterjemah sebagai Jeneral Gajah)(mati sekitar tahun 1364) menurut manuksrip lama, sajak dan kumpulan mitos Jawa adalah seorang pemimpin tentera dan perdana menteri (mahapatih) Empayar Majapahit yang terkenal. Beliau terkenal sebagai tokoh yang membawa empayar ini kepada puncaknya. Dalam Sumpah Palapa, beliau bersumpah tidak akan memakan apa-apa makanan yang mengandungi rempah sehingga beliau telah menakluki keseluruhan Nusantara. Dalam pandangan Indonesia moden, beliau dikenali sebagai seorang perwira penting negara dan simbol kebangsaan.

Sewaktu umurnya hampir 80 tahun Saiyid Hussein telah dipertemukan jodoh dengan Puteri Selindong Bulan atau Siti Syahirah iaitu cucu saudara kepada isterinya yang pertama, Puteri Linang Cahaya dan beroleh seorang anak lelaki bernama Ali Nurul Alam yang kemudiannya nanti menjadi Perdana Menteri Majapahit II di Kelantan bergelar Patih Aria Gajah yang dikaitkan dengan beberapa peristiwa dengan Laksamana Hang Tuah.(Di Patani, Ali Nurul Alam terkenal dengan nama Sultan Qunbul setelah dilantik menjadi sultan di Patani Darussalam)

FAKTA.....

1-NAMA SEBENAR PATIH GAJAH MADA ADLH SAYYID ALI NURUL ALAM!!!!!

2-PATIH GAJAH MADA@SAYYID ALI NURUL ALAM ADLH ANAK KEPADA SAYYID HUSSEIN JAMADIL KUBRA(KETURUNAN AHILBAIT)!!!!!

3-PATIH GAJAH MADA@SAYYID ALI NURUL ALAM ADLH PERDANA MENTERI KELANTAN ATAU PATIH GAJAH MADA BG EMPAYAR MAJAPAHIT!!!!!

4-PATIH GAJAH MADA@SAYYID ALI NURUL ALAM ADLH DARI KETURUNAN KERABAT DIRAJA KELANTAN(PUTERI LINANG CAHAYA)!!!!!

5-PATIH GAJAH MADA@SAYYID ALI NURUL ALAM ADLH SEORANG MELAYU KELANTAN YG BERKETURUNAN AHLULBAIT DAN BUKAN SEORANG JAWA!!!!!

Syed Hussin Jamadil Qubra bin Syed Ahmad Jalaluddin
|
Sayyid Ali Nur Ul Alam
(Pateh Aria Gajah Mada)
Perdana Menteri Majapahit
(TM 1432-TM 1467)
|
Sultan Maulana Sharif Abu Abdullah
Mahmud Umdatuddin (Wan Bo Tri Tri)
(Raja Champa)
(TM 1471-TM1478)
|
Ahmad Fatahillah
(Sharif Hidayatullah)
(Pengasas Kesultanan
Banten )

SEJARAH KELANTAN DAN JAWA....

Kelantan purba dikenali dengan gelaran Jawa Kotti yang bermaksud 'TITIK JAWA'. Pada zaman yang paling awal dalam tahun Masehi, pusat penyebaran budaya Melayu dan Jawa berpusat di Kelantan.

Ini kerana zaman dahulu kala Kelantan dikenali orang sebagai Jawa Kotti ( Jawa Point). Kalau menurut dalam "Ikhtisar Sejarah Kelantan" oleh Abdul Razak Mahmud (Ustaz Mat), Bab 2, muka surat 7 & 8, negeri Kelantan dikatakan bernama "Medang Kamulan".

Dalam History Of Java oleh Stamford Raffles muka surat 74, pada lebih kurang tahun 600 Masehi seorang lelaki bernama Aji Saka dari negara asing ( quote: Aji Saka from a foreign country) datang ke Jawa dan memerintah. Menurutnya Aji Saka dari Medang Kamulan.

..........

History Of Java oleh Stamford Raffles

The controversy over the true location of Sri Wijaya arises because of the fact that after the death of Maharaja Sri Jayanaga around 692, during the mission to capture Jawa Island, Sri Wijaya seems to have been divided into two states. The eldest son Maharaja Dipang ruled over Amdan Negara, that is, the Malay Isthmus, probably Kelantan/Kedah. The second son, Maharaja Dhiraja, ruled the islands (Sumatera and other islands of the Indonesian archipelago), based at Palembang.

After the division into east and west, the name of Sri Wijaya remained in Sumatera, but on the Malay peninsula, a poetic title emerged for the Kelantan/Kedah area, namely, Tanah Serendah Sekebun Bunga (Valley of Flower Garden Land). This title is still found in traditional performing arts such as Mak Yong dance, Wayang Kulit puppet theatre, etc. By 730 the capital of Sri Wijaya in Sumatera moved from Palembang, known as Langkapura, to Kota Mutajap near the river mouth of Jambi in Sumatera.

It is reasonable to speculate that some elements of the Sri Wijayan culture originated in Sumatera, but later spread to other parts of South East Asia from Kelantan/Kedah. Yawakoti meaning Jawa Point, is situated at Bukit Panau hill along the upper Kelantan river near Pergau; some believe this place to be from which Jawanese politics and culture spread out. Jawa Duipa, an ancient name for Kelantan means Tanah Jawa ("land owned by the Jawanese"), or Kawasan Jawa ("Jawanese area").

Al Tabari states that the word Jawa or Jva was used more widely in ancient times. Jawa in those days meant "Jawanese culture" (i.e. Malay culture), including its centres on the Isthmus, as compared to now when Jawa only refers to Jawa Island in Indonesia. According to one tradition, the Jawanese moved down from Kemboja and spread out to the archipelago.


Hikayat Hang Tuah

kisah Hang tuah dan Patih Gajah Mada(petikan hikayat hang tuah).....

Hatta keesokan harinya, maka raja Melaka pun masuk menghadap Betara Majapahit diiringkan oleh laksamana dan segala pegawai dan pertuanan. Syahadan Seri Betara pun sudah keluar duduk di peseban dihadap oleh segala raja-raja dan ceteria dan perdana menteri dan kesateria, sida-sida, bentara dan hulubalang. Maka raja Melaka datang lalu duduk menyembah pada Seri Betara. Maka laksamana pun duduk menyembah di bawah raja Melaka itu. Maka Patih Gajah Mada pun duduk di atas segala raja-raja yang banyak itu.

Sebermula penjurit itu pun merampas arak tuak dijual arang di pesara itu. Maka penjurit pun naiklah ke atas kedai merampas dan merebut. Apabila tiada diberinya oleh yang empunya kedai itu, maka ditikamnya dan dibunuhnya. Hatta dengan demikian gemparlah pasar itu, kerana banyak orang mati ditikam oleh penjurit itu. Maka sekalian yang berkedai itu pun habis lari mengatakan orang mengamuk. Maka penjurit tujuh puluh itu mengamuk; barang yang terlintang ditikamnya. Banyaklah orang mati dan luka. Maka gemparlah terlalu huru-hara. Maka orang itu pun habis lari mengatakan orang mengamuk terlalu banyak di tengah pesara itu, banyak orang mati dan luka.

Maka terdengarlah kepada Betara Majapahit bunyi huru-hara itu. Maka titah Seri Betara,“Apa bunyi kedengaran itu terlalu riuh?” Maka sembah Patih Gajah Mada,“Orang mengamuk tuanku, di tengah pesara; banyak orang mati dan luka, tiada terkembari lagi.” Maka orang pun sebagai lari masuk ke peseban itu. Maka pintu peseban pun ditutup oranglah. Setelah Seri Betara mendengar sembah Patih Gajah Mada demikian itu maka Seri Betara pun memandang ke kiri dan ke kanan, lalu bertitah pada raja Melaka,“Hai anakku, apatah jadi negeri ayahanda ini, habis mati dan luka? Jikalau demikian ini, binasalah negeri.”

Setelah raja Melaka mendengar titah Seri Betara itu, maka baginda pun memandang pada laksamana; laksamana pun menyembah lalu memekis, katanya,“Cis! Manatah hulubalang Majapahit maka tiada terkembari orang mengamuk sekian ini?” Maka laksamana pun berbangkit berdiri seraya disingsing tangan bajunya, lalu menyembah pada raja Melaka; serta diselaknya penduanya lalu melompat terjun di atas peseban lalu berdiri sambil berlari-lari pergi mendapatkan orang mengamuk itu. Setelah datang ke tengah pasar itu, dilihat oleh laksamana banyak orang mengamuk itu. Maka laksamana pun fikir dalam hatinya:“Ah, terkenalah aku oleh Patih Gajah Mada! Tetapi, insya-Allah, tiada mengapa. Belum tanah Majapahit ini mengandung Si Tuah.”

Hatta maka dilihat oleh penjurit tujuh puluh itu seorang Melayu berlari-lari dengan keris panjang dipegang; maka kata penjurit itu,“Inilah Melayu yang dikatakan oleh Patih Gajah Mada itu.” Maka segera diusirnya akan laksamana; laksamana pun undur sambil memarang, tetapi melihat ke belakang tempat bertahan. Dengan takdir Allah Taala, maka laksamana pun bertemu dengan suatu lorong; pagarnya lorong itu batu kiri kanan; luasnya telus seorang juga. Hatta maka laksamana pun segera menghunus keris panjangnya lalu melompat ke dalam lorong itu bertahan. Maka penjurit tujuh puluh itu pun beriring-iring masuk ke dalam lorong itu. Maka diparang oleh laksamana dengan keris panjangnya putus lehernya terpelanting. Maka masuk pula hendak menikam, itu pun dipancungnya. Dengan demikian, orang tujuh puluh itu pun habis mati tinggal tujuh orang lagi di muka pintu lorong itu; tiada berani masuk. Maka laksamana pun segera melompat keluar. Setelah dilihatnya akan laksamana sudah keluar itu, maka penjurit tujuh orang itu pun berkeliling hendak menikam laksamana; laksamana pun melompat serta diparangnya; ketujuh orang itu pun mati: ada yang putus lehernya; ada yang putus tangannya; ada yang penggal pahanya.

Maka Hang Jebat dan Hang Kasturi, Hang Lekir, Hang Lekiu pun datang dititahkan oleh raja Melaka akan membantu laksamana. Tatkala itu laksamana pun lelah, maka duduk pada sebuah kedai berhentikan lelahnya. Syahadan kerisnya pun tiada tersarung lagi dan tubuhnya pun berlumur dengan darah. Maka Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir, Hang Lekiu pun datang serta menangis, seraya diciumnya kepala laksamana dan disapunya darahnya pada tubuhnya laksamana itu. Maka keris pada tangan laksamana pun dibawanya pulang diusungnya. Setelah sampai ke peseban, maka dilihat oleh raja Melaka Hang Jebat datang mengusung berempat-empat itu; maka raja Melaka pun berdebar-debar hatinya. Maka laksamana pun melompat naik ke peseban itu lalu kepada raja Melaka. Maka dilihat oleh Ratu Majapahit dan Patih Gajah Mada laksamana datang itu; maka Seri Betara dan Patih Gajah Mada pun tersipu-sipu dan gentar segala anggotanya. Maka titah Seri Betara,“Hai laksamana, pada bicara kita seorang dua juga mengamuk itu. Jikalau kita tahukan tujuh puluh orang mengamuk itu, masakan kita menyuruh laksamana seorang. Jika laksamana pergi pun, dengan alat senjata kita suruhkan.” Maka Sahut laksamana,“Pada bicara patik ini, jangankan tujuh puluh, jika seribu antara dua ribu sekalipun patik tidak endahkan; patik mudah juga mengembari dia. Jika orang berani itu dengan mudahnya patik bunuh. Orang penakut itu juga – inilah sukarnya patik akan mengembari dia; banyak budi bicaranya hendak mengenai orang juga!”

FAKTA TENTANG JAWA …….
1. Wilayahnya subur..perlu diketahui semua kebutuhan pokok di indo dipasok dari jawa..beras,jagung,buah2an,say ur2an,daging,telur,pakaian,fur niture etc
2. Jawa kaya sumber daya alam:banyak yg tdk tahu jawa kaya minyak bumi ttp krn padat penduduk akan banyak masalah kalau dieksplorasi
3. lokasi pulau Jawa yg strategis cocok untuk pusat pemerintahan krn letaknya yang terlindungi..melalui jalur laut musuh akan terlebih dahulu hrs menaklukkan pulau2 lain sebelum sampai ke Jawa dan itu memakan wktu yg lama
4. Semua suku yg ada di nusantara mereka ada di pulau Jawa dan org jawa tdk pernah mempermasalahkannya....
5. Melalui pemilu yg demokratis SBY org Jawa justru menang mutlak di Aceh dan luar jawa lainnya...(orang luar Jawa benci Jawa???...)
6. Orang2 Jawa membuka lahan transmigrasi yg dulunya hutan ...setelah ramai suku2 yg lain berdatangan (dibilang jawa menjajah??)
7. Kebutuhan Timor Leste sampai skrg dipasok dr Jawa...

KENAPA JAWA SELALU DIPERSALAHKAN???
FAKTA SEJARAH MANUSIA DR ADAM SAMPAI SEKARANG SELALU ADA PEMBUNUHAN ......
NABI MUHAMMAD SAW TERLIBAT BANYAK PEPERANGAN SEMASA HIDUPNYA...
DITERUSKAN PARA SAHABAT....
AISYAH RA JUGA PERNAH TERLIBAT PERANG DENGAN SESAMA ORG ISLAM......
KEKHALIFAHAN ISLAM MALAH SEMAKIN RAMAI DENGAN PEPERANGAN......
TETAPI ITU MASIH LEBIH BAIK DARI PADA ISLAM TDK PUNYA PUSAT PEMERINTAHAN SPT SKRG.......

kewujudan islam di majapahit itu "berkembang mekar" pd zaman pemerintahan hayam wuruk(1350-1389 M)

buktinya.....sejumlah makam islam di Triwulon.Diantaranya puluhan nisan batu kuna di pemakaman Tralaya (Troloyo).

Pada nisan-nisan ini terpahat tulisan-tulisan arab; diantaranya berbunyi La-ila ha ‘ilallah Muhammadur Rasulullah. Sebagian besar nisan bertulisan Arab ini, bertahun rata-rata antara 1368 hingga 1611 M. Memberi bukti, Islam masuk dan berkembang, melintasi masa Majapahit mencapai kejayaan dibawah pemerintahana raja HAYAM WURUK bersama PATIH GAJAH MADA yang sangat terkenal (1350-1389 M).

malahan juga ditemukan nama-nama keluarga raja Majapahit yang sudah memeluk Islam. Di antaranya: Putri Kencana Wungu, Dewi Anjasmara, dan Tumenggung Satim Singomoyo.

INI MEMBUKTIKAN ISLAM BERKEMBANG PESAT MASA PEMERINTAHAN HAYAM WURUK BERSAMA PATIH GAJAH MADA..

Patih Gajah Mada adalh tokoh "misteri"....malahan org2 indon juga masih "samar" ttg asal usul beliau....

terdapat beberapa versi asal usul beliau.....

1-org Jawa

Ada yang berpendapat bahwa ia berasal dari daerah Modo (Lamongan), karena di daerah ini banyak ditemukan prasasti-prasasti yang diduga kuat peninggalan Majapahit, termasuk adanya beberapa makam kuno prajurit dan makam kuno yang diduga masyarakat setempat sebagai makam ibunda Gajah Mada, yaitu Nyai Andong Sari. Selain itu daerah ini teratur rapi, sehingga seperti suatu bekas tanah perdikan.

2-Sumatra

Pendapat lain meyakini bahwa Gajah Mada berasal dari Sumatra, karena menurut pakar sejarah Dr. Imran (siapa dia???), di dalam Bahasa Jawa tidak dikenal istilah Gajah Mada. Kata Gajah dan Mada berasal dari Bahasa Melayu (Minang).Kata Mada artinya berhati keras tidak mau surut sebelum cita-citanya tercapai. Itu tercermin dari sifat Gajah Mada yang dicerminkan pada Sumpah Palapanya

3-Dompu, Nusa Tenggara Barat

Masyarakat Bima khususnya Dompu percaya kalau Gajah Mada berasal dari daerah ini, mengingat kemiripan dengan tokoh legenda masyarakat Dompu yaitu "ombu Mada Roo Fiko". Ombu artinya Tuan, Mada artinya saya, Roo artinya telinga dann Fiko artinya lebar. Jadi ditafsirkan sebagi Tuan Mada bertelinga lebar (seperti gajah). Di daerah ini juga terdapat kuburan kuno yang diyakini sebagai makam Gajah Mada.

4-Kalimantan Barat[rujukan?]

Ada pula yang meyakini Gajah Mada itu merupakan orang Dayak, Kalimantan Barat, yaitu dari sebuah kampung di Kecamatan Toba, Kabupaten Sanggau, Kalimantan Barat. Sebagian masyarakat Dayak mempercayai hal ini berkaitan dengan kisah masyarakat Dayak Tobag, Mali, Simpang dan Dayak Krio. Tokoh Gajah Mada di Dayak Krio dikenal dengan nama Jaga Mada, namun masyarakat Dayak lainnya menyebutnya Gajah Mada. Ia dianggap merupakan salah satu Demung Adat yang diutus kerajaan Kutai untuk menjajah Nusantara termasuk Jawa

1-sejarah wali songo itu tidak hanya tertumpu pd sejarah indon semata2......MALAHAN IA MELIBATKAN SELURUH ISI NUSANTARA

2-jika dihayati dan di fahami dgn jelas dan mendalam sejarah wali songo.......IA DAPAT MENYATUKAN SELURUH NUSANTARA DI BAWAH SATU "PANJI" YG SAMA....TIDAK KIRA MALAYSIA,INDONESIA,FILIPHINA DAN BRUNAI......KITA ADLH PEWARIS PERJUANGAN YG MEMPUNYAI ILTIZAM YG SAMA.....

3-cuba kita hayati bersama....PERJUANGAN WALI 9 ITU BUKAN ATAS DASAR KESUKUAN BNGSA.....MALAHAN ATAS DASAR KESATUAN UMMAH....JD MENGAPA SEJARAH WALI SONGO HARUS KITA PERKECILKAN?????

4-SEJARAH WALI 9 ADLH "TALI PENYAMBUNG" SELURUH NUSANTARA....KUNCI KESATUAN NUSANTARA INI TERLETAK PD "PEWARIS" SAYYID HUSSEIN JAMADIL KUBRA DAN WALI SONGO....


Syed Hussin Jamadil Qubra bin Syed Ahmad Jalaluddin
|
Sayyid Ali Nur Ul Alam
(Pateh Aria Gajah Mada)
Perdana Menteri Majapahit
(TM 1432-TM 1467)
|
Sultan Maulana Sharif Abu Abdullah
Mahmud Umdatuddin (Wan Bo Tri Tri)
(Raja Champa)
(TM 1471-TM1478)
|
Ahmad Fatahillah
(Sharif Hidayatullah)
(Pengasas Kesultanan
Banten )

Pateh Gajah Mada sendiri adalah anak dari Puteri Linang Cahaya anak perempuan Raja Kelantan. Ayah Pateh Gajah Mada pula ialah Syeikh Hussein Jamaluddin Al-Kubra.


selain wali 9....terdapat banyak lg wali2 dan alim ulamak yg berasal dari kelantan/pathani....iaitu....

1. Syeikh Haji Wan Mustafa (Tok Bendang Daya 1)
2. Syeikh Muhammad Zain Al-Fathani
3. Syeikh Ahmad Al-Fathani
4. Syeikh Daud Al-Fathani
5. Tuan Tabal - Penyebar Thariqat Ahmadiyah pertama di Nusantara
6. Tok Wan Din al-Fathani - Penyalin karya Syeikh Daud al-Fathani
7. Abdul Qadir al-Fathani (Tok Bendang Daya II)
8. Syeikh Abdul Lathif al-Fathani - Sebar Islam dengan seni lagu al-Quran
9. Syeikh Wan Ali Kutan - Guru pa
10. Ya`qub al-Kalantani- Penyebar Islam di Brunei dan Sabah
11.Tok Kelaba al-Fathani - Menyalin pelbagai manuskrip Melayu
12.Tok Selehor Kelantani - Berdakwah lewat puisi
13.Syeikh Muhammad Nur Al-Fathani- Pembesar dua pemerintah Mekah
14. Tok Bermin
15. Syeikh Abdul Mubin Al-Jarimi Al-Fatani - Guru Sultan Pahang
16. Ismail al-Kalantani - Mufti Kerajaan Pontianak (Ulamak Kelantan Ke kerajaan Pontianak,Kalimantan Indonesia).
17. Wan Ismail Al-Jambui Al-Fathani -- Kadi Jambu, Patani
18. Tengku Muhammad al-Fathani
19. Syeikh Jalaluddin al-Kalatani - Perintis pengajian pondok Seberang Perai
20. Nik Mahmud - Perdana Menteri Paduka Raja Kelantan(Penulis Kitab Pati Rahsia)
21. Tuan Minal al-Fathani - Karangannya rujukan ulama Melayu
22. Wan Fatimah al-Kalantani - Wanita Melayu alim di Mekah
23.Syeikh Nik Mat - Hakim Mahkamah Syarie di Mekah
24. Kiyai Muhammad Shalih al-Fathani
25. Syeikh Muhammad al-Fathani - Ulama pembesar Turki
26.Tok Pulai Chondong ulama sufi berwibawa Kelantan
27.Abdul Rahman Al-Kalantani - Mufti terakhir kerajaan Mempawah (Ulamak Kelantan menyebarkan Islam di Kalimantan Barat, Indonesia).
28.Muhammad Yusof Ahmad (Tok Kenali)

FAKTA SAYID HUSSEIN JAMADIL KUBRA(SHJK)/AHLULBAIT.....

1-dari keturunan SHJK telah melahirkan WALI 9...

Sunan Gresik atau Maulana Malik Ibrahim
Sunan Ampel atau Raden Rahmat
Sunan Bonang atau Raden Makhdum Ibrahim
Sunan Drajat atau Raden Qasim
Sunan Kudus atau Jaffar Shadiq
Sunan Giri atau Raden Paku atau Ainul Yaqin
Sunan Kalijaga atau Raden Said
Sunan Muria atau Raden Umar Said
Sunan Gunung Jati atau Syarif Hidayatullah

2-dari keturunan SHJK/AHLULBAIT telah melahirkan PEMBESAR/PEMERINTAH/RAJA

Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Brunei
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Perlis
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Pontianak
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Kelantan dan Pattani (Thailand) lama
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Kelantan moden
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Champa
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Maguindanao
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Sulu
Pengasas kesultanan Ahlul Bait di Banten dan Cirebon

PROSES ISLAMISASI PULAU JAWA

Raja Empayar Chermin, Sultan Baki Syah ibni al-Marhum Sultan Mahmud Syah telah menyusul bersama satu rombongan keluarga Diraja Kelantan menemui Bentara Majapahit Hayam Wuruk untuk memperbetulkan amalan Islam yang sudah bercampur baur dengan agama Buddha Shiva setelah Hayam Wuruk berkahwin dengan anak saudaranya Bidarawati (puteri Raja Champa). Beberapa orang mubaligh yang dibawanya kemudian meninggal dunia dan dimakamkan di Leran.

Sebagai membuka tirai dakwah Islam di Tanah Jawa, Maulana Malik Ibrahim muncul sebagai perintis atau pelopor yang memberi laluan kepada wali-wali yang datang kemudiannya. Dengan tidak ada perbezaan kasta dan darjat seruan dakwahnya lebih disenangi di kalangan kasta-kasta Vaisya dan Sudras. Banyaklah kalangan mereka yang datang untuk mendapat pengajian selok-belok mengenai agama Islam.

Kehilangan Maulana Malik Ibrahim diganti oleh anak saudaranya, Maulana Rahmatullah yang memakai gelaran Sunan Ampel. Jika Maulana Malik Ibrahim dianggap sebagai pencipta pondok (pesantren) yang pertama maka Maulana Rahmatullah adalah perancang negara Islam yang pertama di Tanah Jawa.
Maulana Ishak yang banyak membantu abangnya Sunan Ampel tidak ketinggalan meninggalkan jasanya. Daerah Balambangan hampir dibawanya tunduk di bawah Islam kalau tidak kerana perancangan mertuanya Raja Menak Sembayu yang bertekad hendak membunuhnya. Beliau akhirnya berhijrah ke Pasai (Aceh) dan Melaka merupakan destinasi yang terakhirnya.

Anaknya Raden Paku (Sunan Giri) telah membangunkan Giri sebagai pasak yang membawa tertegaknya Kerajaan Islam Demak. Sebagai markas gerakan dakwah yang pertama di Jawa, Giri juga memperlengkapkan gerakan mujahid yang tidak ada tolok bandingnya di samping mubaligh-mubaligh yang berkerja keras menyatukan Pulau Madura, Bawaen, Kangean, Ternate dan Maluku di bawah panji-panji Islam.

Walaupun kedatangan Raja Kemas Jiwa atau Sang Ajit Jaya Ningrat (putra kedua kepada Raja Chermin, Sultan Baki Syah) ke Jawa hanya semata-mata bermotifkan politik tetapi melalui ikatan perkahwinannya dengan Puteri Suhita (cucu Hayam Waruk), dia telah melembutkan hati Ratu Majapahit itu untuk menyerahkan Ampeldenta dan Gerisek menjadi sebahagian daripada wilayah Giri. Raja Kemas Jiwa memakai gelaran Sultan Iskander Syah Nenggiri apabila ditabalkan menjadi Sultan Kelantan setelah kematian abangnya Sultan Sadik Muhammad Maulana Nenggiri.

Semasa Sultan Iskander Syah Nenggiri menjadi Raja Kelantan dan bergelar Bentara Majapahit pada 1432 Masihi, baginda telah mengisytiharkan negeri Kelantan sebagai Majapahit II. Sampai ke hari ini keris kedaulatan negeri Kelantan dipanggil Keris Majapahit. Kerajaan Kelantan-Majapahit II ini lenyap setelah diserang oleh Empayar Melaka (dibawah Sultan Mahmud) pada tahun 1490 setelah Majapahit II lemah akibat peperangan dengan Siam sebelumnya.

Satu kejutan yang telah berlaku sehingga memutuskan nadi Kerajaan Hindu-Majapahit apabila Demak muncul sebagai Kerajaan Islam yang dicita-citakan. Desa Glagah Wangi bertukar wajah, Bintoro Demak mewujudkan ketandaan 'rahmat' apabila Raden Patah menjadi pemerintah bergelar Sultan Sri (Syah) Alam Akbar al-Fatah.
Penyebaran Islam di Jawa Tengah sebelah selatan, daerah yang sekarang dinamakan Surakarta dan Yogyakarta diterokai oleh seorang anak murid Sunan Kalijaga, Kiai Ageng Pandanarang atau disebut Sunan Tembayat.

Pemilihan Sunan Tembayat sebagai menggantikan tempat Syeik Siti Jenar (yang menerima hukuman bunuh oleh wali-wali kerana mendedahkan rahsia-rahsia ketuhanan) pada mulanya diragui oleh persidangan para wali kerana bekas Bupati Semarang ini ialah seorang yang kehidupannya dikelilingi kemewahan dunia malah tidak mempercayai Tuhan, tetapi kemudiannya menjadi seorang yang cukup patuh kepada ajaran agama Islam dan sangat alim.

Melalui anak-anak Ali Nurul Alam (Perdana Menteri Kelantan-Majapahit II) iaitu Wan Husein, Wan Bo dan Wan Demali, Kelantan sekali lagi telah meyumbangkan mubaligh-mubalighnya di dalam menyambung tugas-tugas Maulana Malik Ibrahim (bapa saudara mereka) dan membantu Sunan Ampel (sepupu mereka) di Gerisek dan Maulana Ishak di Pasai (Aceh).

Wan Husein dihantar ke Pulau Madura. Wan Bo ke Pasai (Aceh) dan Wan Demali ke kawasan Johor-Riau (Pulau Bentan). Dari sinilah Wan Demali mendapat jolokan Raja Laksamana Bentan.

Generasi Wan Bo (Syarif Abdullah) telah berjaya menegakkan dua buah Kerajaan Islam Banten dan Ceribon di mana anaknya Syarif Hidayatullah atau Sunan Gunung Jati telah dapat menyempurnakan cita-cita datuknya Saiyid Hussein Jamadil Kubra.
Kejayaan para wali dalam perjuangan dakwah mereka mencapai tahap yang gilang gemilang di mana Indonesia lahir sebagai negara yang majoritinya beragama Islam.

Turut mendukung di atas kejayaan ini ialah Sunan Bonang, Sunan Drajat, Sunan Kudud dan Sunan Muria yang disenaraikan dalam kumpulan 'Wali Songo' manakala Sunan Prowoto, Sunan Dalem, Syeikh Sutabris (salah seorang guru Sunan Kalijaga) dan lain-lain lagi merupakan watak-watak sampingan yang peranan mereka juga tidak boleh dianggap sepi.

INFO TAMBAHAN....

Melalui firasat Saiyid Thana'uddin yang menjadi guru kepada cucu saudaranya Sunan Bonang dan Sunan Giri, Masjid Kampung Laut, Kelantan telah diramal akan mencetuskan kebangkitan Islam di Nusantara. Saiyid Thana'uddin telah memilih untuk bertapa di puncak Bukit Panau di Tanah Merah, Kelantan. Beliau wafat di sana dan kuburnya masih ada di sana tetapi batu nesan telah dibuang kerana menjadi tempat orang Siam dan Cina memuja nombor ekor.

SIAPA SAYYID THANA'UDDIN??????

sayyid Saiyid Thana'uddin adlh salah seorang dari wali 7(adik beradik sayyid hussein jamadil kubra) yg dtg kebumi nusantara utk menunaikan tangungjawabnya sbg pendakwah

Saiyid Thana'uddin dikatakan telah bertapa di gunung panau dan dikatakan beliau adlh guru kepada hang tuah,Sunan Bonang dan Sunan Giri.

Saiyid Thana'uddin juga dikenali sbg ADI PUTERA/ARIA PUTERA dikalangan org melayu(hikayat hang tuah)

INFO WALI TUJUH

wali 7 disini pd hakikatnya adlh adik beradik dari sayyid hussein jamadil kubra yg bertaburan diserata alam utk menyampaikan dakwah dan syiar islam diatas muka bumi ini....dlm konteks "dakwah di nusantara"wali 7 ialah "wali asalan" yg datang sebelum kewujudan wali 9(di jawa) dan wali2 lain di seluruh alam melayu....melalui wali 7 merupakan pencetus lahirnya para2 wali di seluruh nusantara.....

hakikatnya....hanya sedikit shj maklumat yg didapati mengenai wali 7....dan melalui mklumat yg sedikit ini saya kongsikan bersama...

Adik-beradik Saiyid Jamaluddin al-Husein al-Kubra(wali 7) menurut buku itu ialah:
1. Jamaluddin al-Husein.
2. Muhyiddin Syah
3. Alauddin Abdullah.
4. Amir Syah Jalal.
5. Alwi Qutub Khan.
6. Hasanuddin.
7. Qadir Binahsan.
8. Ali Azamat Syihabuddin Umar Khan (dalam Sejarah Ringkas Wali Songo , hlm. 36).
9. Syeikh Wan Muhammad Arifin Syah @ Tok Kelupang al-Jarimi al-Fathani.
10. Syeikh Wan Muhammad Samman Syah al-Fathani @ Syeikh Wan Tsanauddin al-Fathani dan 11. Wan Nik al-Fathani (Nombor 9, 10 dan 11 dari dokumen dan cerita orang tua-tua di Patani).

adakah "wali 7" itu bermaksud jumlah wali 7(sedangkn mengikut kajian adik beradik sayyid hussein jamadil kubra adlh 11 org)????????

Adik-beradik Saiyid Jamaluddin al-Husein al-Kubra(wali 7) menurut buku itu ialah:
1. Jamaluddin al-Husein.
2. Muhyiddin Syah
3. Alauddin Abdullah.
4. Amir Syah Jalal.
5. Alwi Qutub Khan.
6. Hasanuddin.
7. Qadir Binahsan.
8. Ali Azamat Syihabuddin Umar Khan (dalam Sejarah Ringkas Wali Songo , hlm. 36).
9. Syeikh Wan Muhammad Arifin Syah @ Tok Kelupang al-Jarimi al-Fathani.
10. Syeikh Wan Muhammad Samman Syah al-Fathani @ Syeikh Wan Tsanauddin al-Fathani
11. Wan Nik al-Fathani (Nombor 9, 10 dan 11 dari dokumen dan cerita orang tua-tua di Patani).

sejarah gajah mada(versi indon)...

Gajah Mada merupakan anak desa Modo, Lamongan dengan ibu asal desa Modo, Lamongan dan bapak berasal dari keturunan Timur Tengah/ Arab, untuk sementara ada dugaan bahwa beliau ada silsilah keturunan dengan Syekh Subaqir ( juga ada dugaan bahwa Syekh Subaqir adalah Muhammad al Baqir bin Ali Zainal Abidin bin Husain bin Ali bin Abu Thalib ( baca Lampiran 6 Sekilas Tentang Muhammad al Baqir dan lihat Lampiran 7 Wirid Harian untuk Hajat dan Rizqi / Apa yang dicita-citakan ) seorang Wali penumbal Tanah Jawa. Ada bukti dari pertemuan ghoibiyah beberapa Winasis asal desa Karangpakis, Kabuh.bahwa beliau beragama Islam dan berperawakan tegap tinggi besar.

Gajah Mada ditemukan oleh Ronggo Lawe, adipati Tuban, era Majapahit Raja R.Wijaya. Dalam perjalanan dari Tuban ke desa Matokan, dekat Kabuh. Sewaktu itu R.wijaya mendirikan kerajaan Majapahit I di daerah ini, yaitu dataran tinggi dengan nama dusun Njeladri, desa Karangpakis, Kabuh, Jombang. Di desa Modo, perbatasan Jombang Lamongan ini, Ronggo Lawe melihat seorang anak usia belasan tahun yang berperawakan tegap gagah sedang berkelahi, kemudian Ronggo Lawe mengasuh anak ini, namanya Trimo-nama kecil Gajah Mada - di Tuban. Setelah usia yang cukup Trimo dimasukkan ke dalam prajurit kerajaan Majapahit oleh Ronggo Lawe dengan pangkat tamtama/ bekel.

Sewaktu pemberontakan Ra Kuti dan Ra Tanca di era Raja Jayanegara, Bekel GajahMada dan lima belas orang bhayangkara yang menyelamatkan raja Jayanagara ke Bedander. Dari kejaran telik sandi Ra Kuti yang disebar di seluruh prajurit Majapahit dan meminta nasehat ke kakeknya yaitu Mbah Wonokerto. Kakek atau Buyut Gajah Mada di desa Bedander ini yaitu mbah Wonokerto pernah meramalkan bahwa kejadian ini akan membawa Trimo/ Gajah Mada akan menjadi orang besar di Majapahit, waktu itu Gajah Mada menjadi ketua pasukan Bhayangkara (lebih tinggi daripada tamtama)

http://madruhi.multiply.com/journal/item/30

Pada puncak kejayaan Majapahit dibawah Mahapatih Gajahmada pada th. 1350-1364, agama Islam telah berkembang luas di bumi Nusantara dengan pusat wilayah pesantren Glagahwangi yang kemudian berkembang menjadi kadipaten Bintoro Demak. Bahkan terdapat dugaan bahwa Mahapatih Gajahmada yang asal-usulnya misterius itu SESUNGGUHNYA SEORANG MUSLIM, yang bersyahadat melalui Laksamana Kublai Khan Mongol yang menyerbu Kraton Kediri awal abad 13 dan menjatuhkan Raja Hindu Jayakatwang. Bukti bahwa perwira pengawal Gajahmada, Prameswara yang ternyata adalah seorang Muslim lebih mendekatkan kemungkinan muslim-nya Mahapatih Gajahmada.

SILA LIHAT LINK INI....

http://persatuan.web.id/

Bersambung....

1 ulasan:

Unknown berkata...

Catatan yg sgt menarik..dan ada perkaitan. Mcm full story..
Berbeza dgn yg lain, cerita skerat2..

Cuma blh tahu x sumber rujukan tuan? Ia penting bagi saja utk dijadikan info utk rujukan salasilah ahli keluarga saya..