Jumaat, Ogos 04, 2006

Rencana Pilihan: Kemunculan Semula Bani Israel

dipetik dari Utusan Malaysia

Kemunculan semula Bani Israel
Oleh WAN MOHD HAFIZ WAN HAMZAHHARI Jumaat, 14 Mei 1948, adalah tarikh bersejarah bagi kaum Yahudi di seluruh dunia kerana wujudnya sebuah negara yang dinamakan Israel - kemuncak cita-cita kaum Yahudi sejak beribu-ribu tahun dahulu.

Setelah melalui beberapa peringkat rundingan, termasuk Perjanjian Belfour yang amat penting sebagai satu tanda mendeklarasikan kewujudan negara Israel, maka muncullah sebuah negara baru di peta dunia, iaitu Israel.

Mungkin ramai yang tidak menyedari, malah termasuk umat Islam sendiri, bahawa kini Bani Israel seperti yang disebut-sebut di dalam al-Quran kembali mempunyai negara. Dengan tertubuhnya negara tersebut, setelah beribu-ribu tahun bertaburan di muka bumi, kaum ini kembali bertaut dan bersatu di bawah panji-panji Israel.

Ketika di zaman para nabi, kaum Yahudi juga dikenali sebagai golongan dari Bani Israel. Ini berdasarkan susur galur sejarah terdahulu kaum Yahudi, mereka adalah daripada golongan yang digelar oleh al-Quran sebagai Bani Israel.

Daripada susur galur golongan ini jugalah, banyak munculnya nabi-nabi dan rasul kecuali Nabi Muhammad s.a.w., Nabi akhir zaman yang muncul di kalangan keturunan Arab.

Di dalam al-Quran sendiri, banyak ayat yang menceritakan kisah dan riwayat Bani Israel semenjak dari zaman Nabi Musa a.s. Ketika di zaman Firaun, Bani Israel adalah kategori rakyat bergelar hamba dan tidak layak untuk menikmati kehidupan yang bebas sempurna. Firaun yang berbangsa Qibti, benar-benar zalim terhadap golongan Bani Israel pada waktu itu.

Mungkin kezaliman yang dilakukan tidak jauh bezanya dengan kekejaman Adolf Hitler terhadap golongan ini semasa dunia di era Perang Dunia Kedua.

Setelah datangnya pertolongan Allah s.w.t membebaskan Bani Israel daripada kekejaman Firaun, melalui kemunculan Nabi Musa a.s., Bani Israel mula lupa perjanjian taat setia untuk patuh kepada perintah Nabi Musa a.s.

Perintah

Kedegilan dan keangkuhan kaum Bani Israel ketika di zaman Nabi Musa dan seterusnya, termasuk di zaman Nabi Isa a.s secara jelas dinyatakan Allah s.w.t melalui firman-Nya di kebanyakan surah.

Sebagai contoh di dalam Surah al-Baqarah Ayat 83, Allah s.w.t telah menerangkan kepada Bani Israel beberapa perintah-Nya untuk dipatuhi oleh golongan tersebut. Perintah ini dikenali sebagai The Ten Comandment seperti mana yang tersebut di dalam kitab Taurat. Malah, kisah Bani Israel ini turut difilemkan pada sekitar tahun 1956 yang berjudul The Ten Commandment arahan Cecil B. DeMille.

Jelas terbukti, pada hari ini lebih ramai di antara golongan Bani Israel ingkar terhadap apa yang diperintahkan kepada mereka. Apa yang al-Quran jelaskan 1,400 tahun lalu mengenai perlakuan Bani Israel seakan-akan sama dengan sikap yang diperlihatkan oleh negara Israel pada hari ini.

Sikap mereka yang suka bermusuhan dan kejam terhadap orang lain terutama melibatkan isu Palestin dan kini Lebanon adalah sama seperti mana yang difirmankan Allah s.w.t. dalam surah al-Baqarah, ayat 85.

Sesungguhnya, golongan Bani Israel ini adalah satu kaum yang dimuliakan Allah s.w.t satu ketika dulu. Kebanyakan daripada keturunan Bani Israel atau kaum Yahudi, mempunyai kebijaksanaan dan kelebihan yang tidak diberikan terhadap kaum lain.

Ini jelas apabila hampir semua di kalangan nabi dan rasul diturunkan melalui keturunan mereka. Malah Nabi Isa .a.s. sendiri termasuk di kalangan keturunan Bani Israel.

Dengan kemuliaan yang diberikan Allah s.w.t. kepada mereka, golongan ini menjadi sombong dan bongkak serta memandang hina ke atas pihak lain. Apa yang berlaku terhadap keganasan dan kezaliman yang tidak sudah-sudah ke atas rakyat Palestin dan Lebanon, menjadi satu bukti yang nyata.

Namun Allah s.w.t. telah memperingatkan golongan ini bahkan firman tersebut amat relevan pada hari ini berdasarkan situasi dan konflik di Asia Barat yang tercetus akibat tindakan rejim Israel. Firman Allah s.w.t. dalam surah al-Baqarah ayat 122 yang bermaksud :

“Wahai Bani Israil, kenanglah akan limpah kurnia nikmatKu yang telah Kuberikan kepada kamu dan Aku telah melebihkan (datuk nenek) kamu (yang taat dahulu) atas umat-umat yang lain (yang ada pada zamannya)’’

Namun, pastinya, ramai yang lupa daripada beringat. Itu adalah fitrah manusia yang diciptakan sedia kala lemah. Begitulah hakikatnya pada Bani Israel dan kini, rejim Israel yang kembali melakukan kerosakan di bumi Palestin dan Lebanon. Israel dan sekutunya, AS dan Britain, ternyata melaksanakan kekejaman berselindung di sebalik kata-kata retorik kedamaian dan demokrasi.

Golongan ini menggelarkan orang lain, khususnya umat Islam sebagai pengganas, namun penglibatan golongan ini dalam pembunuhan rakyat Palestin dan tragedi Shabra Satilla dan Deir Yassin tidak pula dianggap sebagai satu keganasan? Kini tragedi yang sama kembali berulang.

Di dada-dada akhbar terpampang mayat kanak-kanak comel yang tidak berdosa terkulai layu tidak mengerti, akibat sifat serakah rejim Israel.

Tidakkah jelas, seperti yang diberitahu al- Quran terhadap sikap dan pendirian sesetengah golongan ini yang suka melakukan kerosakan. Ini hanya sebahagian. Bukan semua golongan Yahudi yang menyokong dasar luar pentadbiran Israel.

Malah kaum Yahudi yang beriman, beramai-ramai keluar mengadakan demonstrasi bermula sejak tragedi Shabra Satilla. Deir Yassin, penaklukan Palestin dan berterusan hinggalah yang terbaru, apabila Lebanon pula dicerobohi.

Namun sebahagian besar daripada golongan ini adalah terdiri daripada golongan yang lalai dan lupa. Sikap Bani Israel yang diceritakan al-Quran saling tak tumpah seperti sikap rejim Israel seperti yang wujud dengan rasminya di peta dunia pada hari ini. Firman Allah s.w.t. dalam surah al- Maidah ayat 32 yang bermaksud :

“Dengan sebab (kisah pembunuhan kejam) yang demikian itu kami tetapkan atas Bani Israel, bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya dan demi sesungguhnya, telah datang kepada mereka rasul-rasul kami dengan membawa keterangan yang cukup terang; kemudian, sesungguhnya kebanyakan daripada mereka sesudah itu, sungguh-sungguh menjadi orang-orang yang melampaui batas (melakukan kerosakan) di muka bumi.”

Sesungguhnya kini, sebahagian daripada golongan yang menderhaka dari Bani Israel, secara rasminya wujud kembali sebagai para pemimpin bagi Israel, dan terus melakukan kekejaman dan kezaliman, sama seperti yang pernah sebahagian daripada mereka lakukan satu ketika dulu.

p/s: huhuhuh

Tiada ulasan: