Sabtu, November 07, 2009

From Kickdefella: Wang Ehsan : Husam, Carigali Hess dan Mazlan Hashim

Wang Ehsan : Husam, Carigali Hess dan Mazlan Hashim
Oleh: Kickdefella.wordpress.com

Kerajaan Kelantan bukan penggemis, kami menuntut apa yang menjadi hak kami! Kata-kata YB. Salahuddin Ayub menggegarkan urat saraf saya mendengarnya. Begitu juga semangat ahli-ahli Parlimen PAS seperti Dato’ Kamaruddin Jaafar, Dr. Dzulkefly Ahmad, Dato’ Mahfuz Omar, Siti Zailah dan lain-lain lagi. Setengahnya dari Kelantan, setengahnya anak rantau dan setengahnya dalam kalimah Kelantan di sebut, ‘ore luar’.

Saya berkongsi semangat itu dan saya bersetuju dengan mereka.

Pandangan Peribadi

Tetapi saya juga mahu berterima kasih kepada YAB Perdana Menteri. Bagi saya, Wang Ehsan yang dijanjikan oleh Perdana Menteri adalah ‘advance bonus’ buat rakyat Kelantan sementara menanti kejayaan didalam tuntutan royalti.

Walaupun dari kacamata rakyat, Wang Ehsan dan royalti adalah benda yang sama cuma istilahnya digunakan mengikut siapa pemerintah negeri. Kalau pemerintah negeri adalah dari BN maka akan dipanggil sebagai royalti seperti termaktub mengikut perjanjian berdasarkan akta 144. Tetapi kalau kerajaan negeri bukan dari BN maka istilah Wang Ehsan akan digunakan dan ia tidak akan dilunaskan seperti kehendak akta 144.

Apapun kalimah dan termanya, bagi saya sesuatu yang bertujuan untuk kebaikan rakyat akan sentiasa bermakna sekiranya ia ditunaikan dengan niat yang baik dan saluran yang lurus.

Oleh yang demikian, persetujuan YAB PM memberi Wang Ehsan sementara rakyat Kelantan terus tabah menuntut royalti adalah amat saya alu-alukan.

Samada ia disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan atau terus kepada Kerajaan Negeri bukan isu penting bagi saya. Yang pentingnya ia disalurkan secara telus dan spesifik seperti kata PM, menerusi projek pembangunan untuk membasmi kemiskinan.

Namun suka saya ingatkan, pesta seperti Monsoon Cup dan projek seperti Masjid Kristal bukanlah sesuatu yang berupaya membasmi kemiskinan. Bahkan setelah 20 tahun lamanya wang royalti diberikan kepada Negeri Terengganu dan kemudiannya disebut Wang Ehsan, Terengganu masih mempunyai kadar kemiskinan yang antara tertinggi di Malaysia dan lebih tinggi dari Kelantan.

Pokok pangkalnya, satu mekanisme yang lebih berkesan diperlukan dan rakyat sendiri seharusnya perlu diberi peluang membuat pilihan apa yang mereka mahukan dari Wang Ehsan tersebut.

YAB Perdana Menteri mengumumkan di Dewan Rakyat pagi ini bahawa pembayaran Wang Ehsan ini adalah berdasarkan terdapatnya aktiviti carigali petroleum di medan yang dipanggil Bumi Selatan.

Bumi Selatan adalah suatu kawasan yang tidak pernah disebut sebelum ini bahkan telah cuba dinafikan oleh banyak pihak bagi melindungi kewujudannya.

Saya pernah menghubungi pihak Carigali Hess, operator yang diberi hak mengeksploit kawasan JDA, iaitu kawasan bertindih tuntutan antara Malaysia dan Thailand.

Soalan yang saya kemukakan kepada mereka adalah berhubung operasi mereka di kawasan yang dipanggil PM301 kerana dari kajian saya mendapati terdapat operasi di medan yang dipanggil Gajah, Ular, Bumi Selatan dan Bergading. Saya mengesyaki bahawa terdapat aktiviti di salah satu atau kesemuanya dan Carigali Hess walaupun operator di Kawasan JDA telah melakukan operasi di PM301, iaitu Perairan Malaysia dan bukan kawasan tuntutan bertindih.
MAP EXPLORE AND EXPLOIT JDA1

Wakil Carigali Hess menafikan berlaku sebarang aktiviti di PM301.

Selama beberapa lama, saya sendiri merasa terhina kerana kenyataan yang dilemparkan oleh Menteri-Menteri dan pihak-pihak yang terbabit ialah tiada sebarang aktiviti di PM301 dan sesetengahnya berkata, benar ada penemuan tetapi tidak ekonomikal untuk dieksploit.

Hari ini YAB PM mengesahkan bahawa penyelewengan maklumat telah berlaku sekalian lamanya.

Saya mengucapkan terima kasih kepada YAB PM kerana mengesahkan aktiviti eksploitasi petroleum sedang berlaku dan akan terus berlaku di PM301.

Orang Minyak Bernama Husam

Apabila Husam mula melaungkan tuntutan royalti minyak Kelantan sebaik sahaja tewas didalam pemilihan Timbalan Presiden PAS pada muktamar Jun lalu, pelbagai pihak mencemuhnya dan berpendapat Husam sudah sasau dan tak kurang yang mula memanggilnya Husam Minyak.

Hari ini saya memanggil bos saya ini sebagai Husam Orang Minyak. Waktu saya mula berkhidmat dengannya, dia sedang tergila-gila minyak Gaharu. Di penghujung perkhidmatan saya, dia masih gila minyak, tetapi kali ini royalti minyak.

Ramai pihak, di dalam dan diluar Kerajaan Negeri Kelantan memandang serong usaha Husam dan mendakwa bahawa tiada asas diatas tuntutan tersebut.

Saya bekerja keras membantu Husam bukan kerana saya percaya bahawa tuntutan royalti minyak itu berasas, tetapi kerana saya percaya kepada Husam. Atas kepercayaan saya padanya, saya menemui sebab untuk percaya bahawa tuntutan itu benar.

Pengalaman tuntutan royalti ini menjadi lebih manis bila usaha yang saya sangkakan akan makan masa bertahun-tahun tiba-tiba telah menampakkan hasil dalam masa sesingkat 4 bulan sahaja.

Saya kata pada Husam, mulai hari ini, Dato’ tidak lagi sesuai diberi jolokan Lone Ranger atau Robin Hood, Dato’ lebih sesuai dengan panggilan Orang Minyak! Baca tulisan Husam di sini dan sini.

Sepanjang tempoh empat bulan itu, Orang Minyak itu telah meloloskan dirinya melalui pelbagai pintu untuk menemui semua orang yang perlu ditemui untuk mendapatkan maklumat, bantuan dan sokongan. Dan semuanya memberikan petanda positif bahawa tuntutan ini berasas.

Hari ini sungguh manis sekali.

Tetapi kemanisan itu bukan untuk milik semua. Apa yang hampir kesemua kita tidak ketahui, tuntutan royalti minyak ini telah membunuh karier seorang insan bernama Mazlan Mohd Hashim dari Kuantan, Pahang.

Mangsa Pertama Tuntutan Royalti Minyak

Pada 4hb Ogos 2009, ketika sekumpulan rakyat Kelantan sedang belayar ke Pelantar Cakrawala, Mazlan yang bertugas di Pelantar Cakrawala telah meninggalkan 2 komen di blog Kickdefella. Antara intipati komennya ialah doanya supaya ekpedisi ke Cakrawala itu berjaya dan selamat. Di dalam komen itu juga Mazlan memberitahu kepada pembaca bahawa rombongan kami telah tiba berdekatan pelantar tersebut.

Pada 9hb Ogos 2009, apabila saya mengumumkan untuk melakukan pelayaran ke seluruh pelantar di Perairan Kelantan, Mazlan meninggalkan pula komen berbentuk nasihat dan sedikit tips-tips keselamatan.Pada pagi 12 Ogos 2009, sebaik tiba di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa dengan helikopter dari Pelantar Cakrawala, Mazlan telah terus diiringi oleh wakil pengurusan Carigali Hess dan diarah menerima dan membaca surat tunjuk sebab ke atasnya.

Mazlan dikehendaki memberi jawapan bertulis didalam masa 7 hari mengapa tindakan tidak perlu diambil ke atasnya. Kesalahan Mazlan menurut majikannya ialah kerana komen-komen yang ditinggalkannya di blog ini.Di dalam keadaan tertekan, Mazlan menyerahkan surat perletakkan jawatannya pada 13 Ogos 2009. Pada hari yang sama perletakkan jawatan Mazlan diterima dan dia diarahkan menadatangani surat yang memaklumkan bahawa dia tidak akan mengambil sebarang tindakan ke atas majikannya selepas itu.

Di dalam kegembiraan menerima pengesahan dan advance bonus dari Perdana Menteri, saya terkenangkan nasib yang menimpa Mazlan. Saya terkenangkan tekanan yang sedang dilalui oleh beliau, isterinya dan anak-anaknya.

Saya menghubungi Mazlan sejurus selepas mendengar pengumuman YAB Perdana Menteri. Mazlan masih menganggur.
Banyak pihak yang telah memain peranan positif dalam tuntutan royalti ini dan Mazlan adalah seorang darinya. Seluruh rakyat Kelantan akan mula menikmati ‘Wang Ehsan’ dari Kerajaan Persekutuan mulai 2010 kesan dari peranan yang dimainkan oleh pelbagai pihak ini tetapi setakat pengetahuan saya, hanya Mazlan seorang yang menjadi mangsa.

Biarlah saya mengambil sedikit ruang disini supaya Mazlan tahu bahawa sumbangannya dihargai. Marilah kita memanjangkan doa supaya dimurahkan rezeki buat saudara Mazlan dan keluarganya. Bagi mereka yang ingin menyumbangkan lebih dari sekadar doa buat Mazlan, boleh menghantar email kepada saya di azidiaziz@yahoo.com.

p/s: aku menyokong usaha yang dilakukan oleh Sheikh Kickdefella kita neh

Tiada ulasan: