Selasa, Julai 19, 2005

Rockstar terbaru...

Dipetik dari The Sun

TRUTH BE TOLD, there was only one thing that attracted three urban bumpkin journalists from Off The Edge to venture out to Kampung Batu 13, Hulu Besut in Terengganu, the home of Ayah Pin, the reincarnation of all the holy men of the world’s major religions.

Or so he claims.

There have always been cult leaders with claims to varying degrees of prophetic visions or divine access. But how many have a 25ft-high giant teapot?

This is the centrepiece of a six-acre commune in rural Terengganu where Ayah Pin,
real name Ariffin Mohamad, resides with his followers. The teapot’s spout cranes over a gargantuan vase.

Nearby are other colourful structures, including a yellow umbrella-shaped building, a mounted fishing boat and a large crescent. A palatial hall overlooks this sacrosanct Disneyland.

Defining Ayah Pin is a tricky endeavour, especially when the question is put directly to him. At best, he is the earthly conduit to a heavenly administration he refers to as the Sky Kingdom, and this commune and all its theme-park structures, its earthly replica, more of which later.

The Ayah Pin “group” has been “at large” since the 1980s, and is one catalyst for a court case which has been a test of the legal boundaries of religious freedom in Malaysia.

In 1998, four members of the Ayah Pin group publicly renounced their Islamic faith, which led to their arrests.

Ayah Pin’s own divine claims, including the belief that he will one day return as the Imam Mahadi on Judgment Day, do not sit well with the Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), which has branded him a deviant.

During PAS’ term as the state government of Terengganu from 1999 to 2004, he was imprisoned in Kelantan for 11 months from 2001 to 2002 for deviant teachings.

* * *

We are led on a seven-hour drive from Kuala Lumpur by our contact, a reedy, ponytailed man by the name of Rosli, who used to be a drummer for the rock group DefGabC.

Throughout our visit, Rosli assiduously preps us on commune protocol and on the story of Ayah Pin, quickly dispelling misconceptions and ensuring that we’re always “on message”.

He plies us with VCDs of Ayah Pin’s various travels, a CD of songs purportedly inspired by the Sky Kingdom and the corresponding lyric sheet. Rosli tells us how he had a vivid dream of Ayah Pin, long before he had ever met him, and how he felt compelled to search for this figure.

He left his rock band and went around asking people about this figure in his dream, until one soul pointed him to this man in Terengganu.

Ayah Pin appears to people in dreams, and they come from all over the world to look for him, says Rosli. At a little warung in the commune, he shows us pictures on the wall of Ayah Pin posing with an assortment of foreign-looking people.

One that looks like an African-American is referred to as a former CIA man who sought Ayah Pin out. More pictures show Ayah Pin posing with Hindu priests in Batu Caves and with clerics in Bali.

* * *

Every weekend, Ayah Pin has group “sessions”, one on Saturday night and another on
Sunday morning, with his followers in the large hall in the middle of the commune. The hall, like most of the structures in the commune, is brightly decorated and crudely constructed, with pink curtains, orange Roman pillars, blue and white tiles everywhere.

The session begins with an ostentatious ceremony. About 100-odd followers who fill
the hall stand up as Ayah Pin makes his entrance, to the strains of a rather professional a capella performance by a male singer — who is apparently part of Rosli’s entourage from the music industry.

Clad in a striking blue robe, white pants, black socks and an ornate maharajah’s turban, Ayah Pin, cane in hand, takes stately strides to a circular dais ringed by a swooping balustrade at the centre of the hall. The smell of cerut permeates the hall, as ashtrays are passed around. But it’s Salem Lights for Ayah Pin as he settles down on the steps to the dais, lays down his cane and lights up.

Two young women — one of whom is Rosli’s wife — flank the 61-year-old, waving pink fans at him throughout the night. Men and women are separated on different sides of the dimlylit hall. The assymetrical dais opens up to the floor to one side of the hall, so where Ayah Pin sits, he only faces the men.

The attendees are mostly Malay, consisting of villagers from nearby and out-of-state visitors who are put up in various lodgings located around the commune, kampung houses divided along state lines.

Later that night, we will sleep in Rumah Selangor with Rosli and his entourage of young Malay urbanites.

* * *

Ayah Pin’s opening statement makes apparent note of the presence of the media, and he is eager to clarify his misunderstood reputation. He talks of his “contact line” from the people up to the sky, bringing news of “urusan kerajaan langit”.

“I work to solve the problems of people on this earth and in the sky, not to deceive them,” he insists.

The group session progresses in virtually comatose silence for a good two hours, Ayah Pin himself barely raising his voice over the pitter-patter of the night’s light drizzle. There is no hectoring, no threats of damnation, no imploring for repentance.

In fact, there is the absence of any form of guidance or teaching, no evangelical spiel beyond the constant reassertion that his is the divine power, the representation or reincarnation of all prophets and deities of all religions.

He wants it known that he doesn’t preach to his followers to reject their respective beliefs. His is a belief that is inclusive. No religions are wrong, as long as you believe
in God. The crucial factor is the insertion of Ayah Pin into all these beliefs, as the intermediary between the heavens and the earth.

If you pray to Buddha, he is the Buddha. If your saviour is Christ, he is your saviour. He reckons the “true number” of his followers to be in the millions. And he is here to solve your problems.

The gathered faithful bring all their problems before Ayah Pin in a Q&A session, though none so grave as a request for an interpretation of their dreams.

And their dreams are, of course, vague and enigmatic, replete with shadowy figures chief among whom Ayah Pin reveals is none other than himself, and that this is a sign from the “kerajaan langit”.

An Indian man, among the handful of non-Malays in the crowd, asks about his wheelchairbound son. Ayah shoots back with questions of his own: Can he walk with a stick? How is his backbone? Has he tried massage? After further enquiries, Ayah says, “Ini nanti kita bincang, guna cara lain.”

The session ends when no further questions are pitched and Mariam (not the fat lady), a soulful, controlled singer with brown bleached hair, begins to sing.

The followers are genuinely reverential of Ayah Pin, bowing and clasping their hands
together in his presence.

While first-time observers like ourselves would be hard-pressed to describe Ayah Pin as charismatic, one should not underestimate the influence of he who can offer authoritative-sounding interpretations of the dreams and visions that lurk in the sub-conscious of people.

Ayah Pin graces the next morning’s session with a brown coat, but sticks with the cane and headgear. The questions revolve around dreams again, and his divine guidance is sought to sort out the symbols and meanings.

Much of the same then, including the déjà vu of an Indian man with health problems seeking Ayah’s advice. This man was suffering from a recurrence of an earlier problem, a kidney stone which he had already surgically removed.

Ayah Pin is silent in thought for a moment, drawing on his cigarette several times before asking his own questions: “Kalau ada rasa, sakit tak? Rasa tak sedap, gitu takde bahaya.” He pauses to think again. “Minum lebih air, ia akan keluar... Nanti kita bincang.”

Seemingly eager to end the session on a high note, Ayah Pin poses a question to those who have not spoken up. He wants to know if anyone has ever seen a figure next to a book and a pen, in their dreams or visions.


The book might not be very clear, and not too near the figure, he adds.


Okay, maybe there isn’t a pen, and it isn’t quite a book, but some documents, or papers perhaps, he says looking around for an answer.

“Ada nampak petunjuk?”


At least for a good minute or so, before someone pipes up, “Ya.”

“Ah, ini daripada kerajaan langit yang memberikan kertas kerja untuk ada petunjuk,”
he says. He waves his hand, closes his eyes in meditation.

“Ok, habih.” Mariam begins to sing, everyone stands to attention, Ayah Pin walks back to his quarters. And so ends the session.

* * *

We had our chance to “bincang” with Ayah Pin one-to-one in his own meeting room, a 10-sided structure with a domed skylight.

We sat on thick vinyl sofas and were served drinks, grapes and cakes. Rosli joined in the interview, like a PR minder.

We start out nice and easy. He was born in 1943 in Beris, Kampung Besar Bachok, Kelantan. “Saya tak sekolah, sekolah darjah satu ke dua begitu. Saya tak mengaji ke mana-mana pondok. Bekerja untuk cari makan sahaja.”

Ayah was visited by an angel at the age of 10 while he was overcome with illness. He
was apparently sick for a month, seemingly unconscious and close to death. He began his heavenly duties at the age of 30, when he was again visited by an angel.

“Saya boleh pergi ke langit sendiri, saya boleh direct sana sini. Seperti saya nak pergi ke Kuala Lumpur atas jalan raya, macam tu.”

Off The Edge: Pergi langit dengan jasad sekali ke?
Ayah Pin: Dulu tak boleh, dalam diri tu keluar untuk pergi terus. Selepas itu, bila saya berperingkat ke atasan, barulah saya boleh pergi dengan jasad sekali. Macam sekolah
juga, bila kita meningkat tinggi baru boleh pergi terus.

Macam mana keadaannya bila Ayah nak pergi ke tempat lain, kena bersendirian ke?
Bersendirian. Saya duduk dalam bilik ke, atas bukit ke. Orang lain tak boleh tengok. Diri saya sahaja yang boleh pergi.

Masa umur 10 tahun, ada mimpi ke?
Tak ada mimpi, dia [the angel] direct terus. Tak sedar diri tapi boleh cakap. Dia suruh saya boleh menjadi seorang pemimpin manusia dunia ini.

Dari umur 10 tahun ke 30, Ayah buat apa?
Saya berehat. Saya nak cari aktiviti dunia. Umur 10 ke 30, saya nak tahu hal ehwal dunia bekerja tu, saya ambil sebagai ilmu praktikal menjalani hidup.

Pernahkah Ayah cerita tugasan tu kepada orang lain sebelum umur 30?
Mestilah orang tak tahu. Masa itu saya pegang rahsia lagi, orang lain tak boleh tahu. Orang yang buat amal sahaja atas diri saya tahu.

Saya sekarang ini bekerja seluruh dunia di bawah rukun langit, tak kira apa bangsa, agama dan bahasa. Saya akan memberi petunjuk kepada seluruh bangsa dan agama. Ini kerja saya sekarang, untuk hubungi dari diri manusia yang buat amal kepada kerajaan langit terus.

Apakah antara kerja yang pernah dibuat Ayah dari umur 10 hingga 29?
Tak tentu. Berniaga, bekerja dalam hutan sebagai cari kayu canang, saya bertapa berdiam diri dalam hutan bukit-bukit. Saya satu orang sahaja.

Ayah berapa bini sekarang?
Empat. Dulu satu cerai, satu meninggal. Saya ganti yang lain. Jumlah anak tu tak ingat, 20 lebih. Lebih kurang 22.

Ayah boleh cerita tentang laporan tentang Ayah dalam Berita Harian?
Yang dia ambil pun bukan daripada saya.

Menurut laporan itu, Ayah Pin meneruskan ajaran yang dibawa gurunya sebelum itu, iaitu Tarikat Zirulah Hasan Anak Rimau atau nama sebenarnya Hassan Yaakob.Ayah pernah ikut dia?
Saya ikut dia [pada masa 1971]. Dia meminta pertolongan daripada saya untuk masuk zikir dia. Minta saya bekerjasama dengan dia. Bukan ikut dia.

Lepas itu, saya keluar. Saya tak jadi sama perjalanan. Dia mencari duit dunia untuk kumpul orang-orang bagi sama dia. Itu saya tak mau.Itu saya keluar. Prinsip saya lain.

Tanah ini milik siapa?

Orang puan (isteri) saya beli dari nenek dia. Ini dulu milik nenek dia. Sekarang ini tanah ini di atas nama bini saya.

Macam mana ada duit untuk beli tanah?
Tanah ini murah dulu. Macam hutan, macam bukit. Dia pun tak tahu nak jadi macam ni. Ini plan saya untuk membuat kerajaan langit di sini. Tanah ini lebih lima ekar. Boleh kata separuh lebih dah buat bangunan.

Ayah agama apa?
Saya orang Melayu ni adat resam dalam Perlembagaan; dalam Quran ni tidak ada bangsa Melayu adalah agama Islam. Tapi adat resam Melayu apabila Melayu, agama Islam disisi.

Tapi saya diri sendiri tak boleh masuk mana-mana agama. Saya sendiri, itu daripada hati peribadi saya. Saya tak boleh masuk agama Islam, Kristian atau Buddha. Kalau saya masuk mana-mana agama, ia bererti saya berpihak sebelah, serupa kita main politik. Kalau kita duduk dalam Barisan, bererti PAS kita mesti lawan. Kalau kita dalam parti PAS, bererti Barisan kita mesti lawan.

Kalau saya masuk mana-mana agama, bererti hati saya berpihak sebelah. Kalau saya berpihak sebelah, macam mana saya nak pilih manusia? Tak adil sekali.

Apa perhubungan Ayah dengan Tuhan?
Saya dengan Tuhan? Saya tak boleh kata sendiri. Kalau saya kata sendiri, saya menjadi sebagai mengangan. Itu kalau awak mau tahu apa hubungan saya dengan Tuhan, awak tanya bangsa sendiri. Kalau Cina, tanya Cina, kalau orang putih, tanya orang putih. Tapi hari ini, bukan saya yang kemukakan jawapan ini, orang lain — Cina, Melayu, Hindu, orang putih, Orang Asli — menganggap saya sebagai Tuhan.

Adakah tanggapan itu salah?
Tak salah. Benar begitu. Tuhan melindungi manusia. Dia kalau tak tentu, macam mana boleh anggap? Sebab dia dah tentu bagi dirinya, dah sah bagi dirinya begitu. Sebab dia masuk langit, saya menjadi begitu juga.

Apabila sebut dengan nama Tuhan masing-masing, saya akan sampai. Itu dia anggap saya Tuhan. Bagi Orang Asli seratus peratus. Orang Hindu panggil Murugan, Siva, Ganesh, saya semua. Kalau awak sebut naga bagi Cina, saya sampai dengan
naga sekali.

Apakah dakwaan Mahkamah Syariah yang menyebabkan Ayah dipenjarakan
tahun 2001?
Saya tak ada salah sebenarnya. Surat daripada kadi menjemput saya ke pejabat untuk bincang, lepas beberapa kali kita bincang tak jadi selesai. Sampai ketua polis panggil untuk bincang pun, semua pun tewas pada saya tak boleh buat apa-apa.

Kemudian dia akan menipu cara dengan pakat dengan polis untuk buat kes atas saya mencabul orang. Buat cabul, sebenarnya saya tak cabul. Dia tu keluarga siapa ke saya tak tahu, supaya menghasut dia kata saya ni cabul dia. Itu dia tipu dulu.

Lepas itu, bila disiasatnya, ibu bapanya kata Ayah ubat anaknya bila dia sakit kepala di depan 30, 40 orang. Itu isu dulu. Bila siasat, tiada kes, majlis ambil tindakan atas surat kadi yang dihantar kepada saya untuk pergi bincang dengannya.

Saya tak pergi, lawyer kata surat ni tak perlu pergi, ni jemputan. Lawyer kata dia akan hubung dengan kadi. Selepas itu, apabila saya pergi begitu, dia ambil saya ke balai untuk dibawa reman di bawah majlis.Dia kata surat tadi engkar mahkamah. Tapi macam mana engkar mahkamah, itu surat jemputan.

Lawyer bincang dengan hakim, kalau Ayah mengaku, dia beri ringan-ringan. Surat ni sebagai kesalahan. Kalau Ayah tak mengaku, dia akan membuat beberapa kes lagi. Saya rasa saya tak hina mahkamah. Itu lawyer bagi tahu dia akan berikhtiar untuk saya.

Kadi sudah mengganggu sebelum kes ini?
Sudah lama dia mengganggu, sejak 1970-an lagi. Kali pertama didakwa kes ni la. Surat itu kata hina mahkamah.

Bukan menghina Islam?
Tak ada. Masa itu saya sudah buat surat keluar Islam di pesuruhjaya Kuala Lumpur, sudah keluar Islam. Lepas itu, baru dia charge hina Islam.

Mengapa bila kadi, polis mengganggu sejak 1970-an, tapi mereka hanya mengambil tindakan pada tahun 2001?
Tak ada kes. Beberapa kali sudah panggil saya bincang. Tiada apa yang boleh buat kes. Lepas itu, kes ini. Sampai sekarang tak boleh buat apa, saya tak tipu orang, saya tak mengajar. Orang cari saya.

Saya bukan tak pandai, semua ilmu saya tahu, semua undang-undang saya tahu. Saya mempunyai kuasa sampai begitu. Tapi saya tak boleh mengajar. Saya bertugas atas jawatan saya.

Kalau pengikut anggap Ayah Tuhan, Ayah tidak menafi?
Nafi ke begitu saya pun tahu saya begitu. Mana-mana bangsa pun tahu. Pertolongan dari langit dalam laut. Kalau ada orang atas kapal terbang, kapal terbang nak meletup, kalau ada orang minta pertolongan, saya akan sampai automatik beri pertolongan. Itu orang anggap Tuhan.

Mengapa Ayah nak angkat sumpah untuk kata keluar Islam? Kalau Ayah keluar Islam, Ayah tak perlu angkat sumpah?
Itu untuk mengesah saya keluar Islam kepada kerajaan. Tapi mereka tak terima, hanya rujuk kepada kadi. Sekarang ada surat lagi tunggu saya. Saya sendiri buat, bukan untuk bagi tahu orang. Saya terpaksa jadi begitu kerana semua bangsa agama merujuk kepada saya semua.

Ayah juga percaya dengan penjelmaan semula?
Tak boleh kata ada penjelmaan dan tidak boleh kata tak ada penjelmaan. Pasal itu menjadi isu bagi manusia yang tidak faham.

Ayah mewakili semua agama, tapi agama-agama ini ada perbezaannya?
Memang beza.

Islam tak percaya penjelmaan? Buddha percaya penjelmaan?
Kalau orang ni hidup ini bijak, dia boleh jelma. Kalau tak bijak, tak boleh jelma.

Apakah pandangan Ayah terhadap Perlembagaan bahawa Melayu mesti jadi Islam?
Itu bukan pandang, bukan munasabah. Perkara ini dalam undang-undang, tak kira bangsa. Quran ni bukan untuk orang Melayu sahaja.Maka di dalam itu, tiada bangsa mana-mana yang menjadi satu nama yang tetap.

Faham tak? Bangsa ni bukan tertakluk kepada penganut. Ia tidak dalam undang-undang satu bangsa jadi Islam. Dalam undang-undang itu, tiada dalam Quran. Ini kalau saya cakap-cakap terang jadi isu. Saya tak boleh begitu terang kerana ia jadi satu masalah. Cuma tak ada dalam Quran atau mana-mana undang-undang. Saya di bawah kuasa Tuhan maka saya boleh terima apa yang dikehendaki.

Siapa yang menolong Ayah mengurus tempat ini?
Saya di tapak sini sahaja, tugas saya naik langit tu semua. Lepas itu bangunan ini orang lain yang buat, bila ada pertukaran baru tanya saya. Kalau tak boleh buat gini-gini, barulah tanya saya.

Ada bidang-bidang masing-masing. Ada ketua seksyen untuk menjaga seksyen lain.
Satu manusia untuk buat ni, satu untuk buat lain.

Berapa kosnya tempat ini?
Saya tak tahu. Duitnya tak tahu nak kira sebab kita tidak projek duit kos. Tapi duit tu sentiasa ada. Bangunan ni didirikan gotong-royong. Tak ada kontraktor.

Dari mana datangnya duit tu?
Ada. Saya tak tahu dari mana duit, ia ada. Apa sahaja saya buat, jadi. Masa ada masalah, Ayah buat, duit ada.

Ayah boleh buat US dollar?
Tak boleh. Mesti ringgit. Tukar nanti orang cakap pula. Mana-mana pihak pun hairan kepada saya. Di mana saya ambil duit bila saya tak kerja. Isu ini tak boleh fikir, tak ada jawapan. Duit tu akan sentiasa ada, saya sendiri pun tak boleh nak jawab. Apa-apa saya nak buat, duit itu ada. Bila saya nak buat, duit itu sentiasa ada dalam poket. Dari mana datang tak tahu.

Duit tu mula-mula muncul di mana, macam atas meja, atas pokok ke?
Tak tahu, saya boleh mengadakan. Macam orang panggil ajaib juga.

Setahu Ayah, mungkinkah ada ketua seksyen kutip duit atas nama Ayah?
Tak ada atas nama saya. Atas nama ketua seksyen, dia ada. Ketua seksyen minta duit, anda suka macam mana nak bantu. Tak ada duit nak buat kerja pun boleh. Nak bagi boleh, tak nak bagi pun kau punya pasal. Tak tentu, kaya miskin pun boleh bantu.

Ayah melihat sendiri sebagai Tuhan atau wakil Tuhan?
Tak sama. Mereka jauh berbeza. Tuhan boleh jatuhkan hukuman. Tuhan ni berlainan dengan yang lain. Saya bukan wakil Tuhan. Saya sendiri punya hak mana-mana agama. Saya tidak boleh mengaku, bergantung kepada masing-masing untuk ketahui.

Adakah lelaki dengan wanita sama rata?
Tiada perbezaan.

Nilainya sama, mutunya sama?
Lain. Lelaki lebih. Kuasa tu lain.

Apa kekurangan perempuan?
Lelaki lebih. Semua dari Tuhan. Kuasa Tuhan dalam manusia, perempuan manusia tu tak boleh jadi Tuhan. Tuhan tu laki-laki. Tuhan tak pernah menjadi perempuan. Tuhan tu jantan.

Kekurangan wanita dari segi daya fikirankah?
Memang kurang sikit ... Adalah 80 peratus. Cerdik-cerdik pun 80 peratus. Biasanya kebanyakan 50 peratus pun tak sampai.

Apa berlaku jika hayat Ayah berakhir nanti?
Benda ni saya kalau ikut kertas kerja saya di kerajaan langit, saya akan menyatukan
manusia di bumi ni yang berperang atau apa sahaja. Itu wajib untuk saya.

* * *

After the interview, Rosli quietly asks us, “Off The Edge ini banyak orang Melayu baca tak?”

“Ade jugak. campur-campur le.”

“Oh,” nods Rosli. He wears a concerned look.

The view from Jakim

Datuk Mustafa bin Abdul Rahman, director-general of Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), told Off The Edge in March that Jakim has been observing
and investigating the Ayah Pin cult “for a long time”, since his department started receiving reports from the public.

While Ayah Pin has been largely active since the 1980s, Jakim only issued a fatwa banning (“diwartakan haram”) the teachings of Ayah Pin on Dec 4, 1997 for deviating from the teachings of Islam.

When Ayah Pin declared himself an apostate in 2001, the Jawatankuasa Fatwa Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu accused him of contravening Section 25 of Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam 1986, stating that his teachings and beliefs were false, deviant, corrupting and threatening to the public peace (“membawa ancaman kepada ketenteraman orang awam serta merosakkan akidah.”)

He was brought before the Besut Lower Syariah Court on the charge of belittling
Islam (“menghina Islam”) and was jailed for 11 months and fined RM2,900 in June 2001 after pleading guilty.

“Nak menegakkan keadilan bukan senang,” says Mustafa, explaining why it took so long for Jakim to take action on the group. It was hoped that the sentencing of Ayah Pin to jail in Pengkalan Chepa in 2001 would halt the movement’s growth.

But reports of the group’s revived activity in recent years, according to Berita Harian, particularly in attracting the Orang Asli and university students, has alerted the government to renew its watch on the cult.

Minister in the Prime Minister’s Department, Datuk Dr Abdullah Md Zin, said in Parliament that sustained observation is necessary to ensure the group does not become active.

According to a Berita Harian report in February citing Jakim, the various claims and teachings of Ayah Pin that are deemed to deviate from Islam include:

• Tuhan adalah manusia.
• Tidak perlu percaya kepada Rasulullah kerana Baginda adalah manusia dan semua masalah yang timbul boleh diselesaikan dengan berzikir.
• Berzikir lebih afdal daripada sembahyang lima waktu.
• Syurga terhad kepada pengikutnya dan mereka yang masuk syurga ditentukan Ayah Pin.
• Solat lima waktu tidak wajib.
• Guru iaitu Ayah Pin boleh ada di mana-mana saja dalam dunia ini.
• Mendakwa diri sebagai Tuhan.
• Ayah Pin saja yang boleh melantik anak muridnya menjadi wali Allah.
• Mengingati Ayah Pin sebelum berzikir.
• Diresapi roh nabi pada satu masa boleh bertukar menjadi Imam Mahadi.
• Mengorbankan harta benda apabila diperlukan Ayah Pin.
• Mendakwa naik ke tujuh petala langit dan duduk di Arash.
• Mendakwa menerima senarai nama pengikutnya daripada Tuhan.
• Tidak sah berimamkan orang lain kerana martabat pengikut adalah lebih tinggi.
• Mendakwa jadi perdana menteri di akhirat nanti.
• Rukun Islam dan hukum syarak tiada kena mengena dengan Tuhan.

Mustafa did not divulge the details of how his department has been conducting investigations into the Ayah Pin group, while Ayah Pin has claimed that Jakim has never sought to speak to or interview him directly.

Jakim’s role in this matter is to assess the theology of the cults: “It is the Internal Security Ministry that decides if the group is a threat to national security,” says Mustafa.

When a Bernama reporter asked Dr Abdullah on the activities of the Ayah Pin group in February, he said the government was in the final stages of taking action against the movement and the final decision on the type of action to be taken would be up to Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

According to Mustafa, the growth of deviant groups has been largely curtailed by Jakim over the years. While there were 121 deviant groups before, “currently there are 24 active deviant groups, as far as we know”. — Danny Lim

1 ulasan:

La Bona berkata...

I think it is a crying shame that some people can be threatened by a few concrete structures.

I say the Sky Kingdom crushing akin to the demolition of the Bamiyan Buddha by Taliban

I have a related blog here Islam: Persecution of Sky Kingdom II.