Rabu, September 28, 2005

Institut Pengajian Tinggi Sekolah (IPTS)

Lamer betul aku tak mencakar dan berbolok di sini... aku mmg bz skit sekarang ni dengan hal2 yg tak dapat dielekkan...

IPTS? ini bukan kisah pelajar kolej swasta yg tak dpt PTPTN, bukan juga kisah IPTS yg mencekik darah bebudak.. tapi kisah satu pusat pengajian milik kerajaan khas utk golongan yg kurang bernasib baik (bukan cacat).Tetapi pelajar yg tak dapat offer ke IPTA/S (umumnya) dan yg telah mendapat tempat tp telah dirijek (amnya).

Kisah ini berlaku di sebuah Institut Kemahiran MARA (IKM) di ibu kota, dimana salah seorang dari pelajarnya menghubungi aku utk menyatakan rasa tak puas hatinya terhadap pengurusan IKM. Mengapa? adakah kerana student2 yg belajar disana kurang cerdas dan mendapat elaun, jadi mereka layak di anak tirikan? aku rasa ini juga salah satu dari aspek diskriminasi....

mmg normal jika anda belajar di IKM, anda terpaksa mengikuti polisi dan undang2 yg sangat ketat! tidak salah kalau aku namakan IKM ni sbg sekolah berasrama penuh versi IPT yg aku namakan juga IPTS (Institut Pengajian Tinggi Sekolah).

Seorang pelajar yg berada di kategori AM (kena rijek dr IPT lain)yg semestinya sudah agak berumur yg belajar situ menjadi mangsa diskriminasi dan serkap jarang oleh pihak pengurusan. Adalah normal buat masa sekarang majoriti pelajar (even budak skolah rendah) memiliki handphone dan dgn selambenye mereka membawa ke sekolah utk show off (maybe?). Budak IKM ni pun same lah, dia pun bawak la hp dier dlm kelas. Mmg sudah menjadi undang2 IKM, x boleh on Handphone atau guna hp dlm kelas.. (ok..still normal). So budak ni pun silentkan handsetnya (consider off sb x menggangu pengajaran dan pembelajaran).

Nak dijadikan cerita, lecturer nya check hp bebudak dlm kelas and jumpa mamat tu x off hp (silent), dgn rakusnya lecturer tu merampas hp mamat tu (yg x mahal pun). Ok fine.. benda dah kena rampas.. naluri normal seorang manusia.. bila barang dah kena ambik/rampas, mesti mahu tuntut kan? so mamat tu g tuntut hp dia...

The story begin:

lecturer tu cakap..." dlm rekod ikm ni.. awak lah orang pertama yg berani mintak balik barang yg dirampas!, saya tak kan bg balik". Giler...buat harta..mmg giler hp kot lect ni...
mamat tu mmg terkejut, mcm x dpt balik jer hp dia.. so dia merayu agar beri balik sim card... ok fine.. dia dpt sim card... tp hp tu maybe tak dapat terus..
di sini aku boleh nampak yg lecturer tu memandang rendah kat bebudak sana..dia anggap bebudak tu sampah..tak berani melawan..boleh buat apa saja.... aku kesian ngan bebudak kat sana...memang kesian...

Seterusnya, minggu depan selepas rampasan, bilik lecturer perampas td kena pecah..duit hilang..hp rampasan hilang!! so dgn segala perasaan angkuh dan bongkak..lecturer td panggil mamat yg hp kena rampas dan tanpa usul periksa terus tuduh mamat tu yg pecah masuk dan curi barang!!! MEMANG GILER!!! aku tak paham apa yg berlaku kat dlm IKM tu.. TANPA USUL PERIKSA!! REASON DIA KERANA MAMAT TU BERANI MINTAK BALIK HP DAN BERANI BERSEMUKA DAN BERDEBAT DGNNYA!!!!

So mamat tu kena reman dan soal siasat... so rekod mamat tu macam dah hancur...kena tuduh mencuri... (kesian). aku pun terfikir, adakah mamat tu menjadi kambing hitam kepada kegiatan seseorang yg kita tidak ketahui?

Tak habis dgn itu, skali lg pecah masuk dan kecurian di bilik yg sama.. kali ni duit koperasi/persatuan hilang serta barang2 lain... so buat kali keduanya mamat tu dituduh lagi... pastu lecturer tu report polis.. ambik cap jari..mamat tu jd suspek (mcm CSI ni).

So apa yg berlaku di sini, bebudak kat dlm tu tidak di treat sb manusia yg memiliki hak asasi nya sendiri!! apa kejadahnya? (pinjam yer wan kamaruddin). KAMU TELAH MENUDUH DAN MENJATUHKAN MARUAH SEORANG MANUSIA YG TAK TENTU LG DIA BERSALAH ATAU TIDAK!!!

Kepada reader semua..mari la kita memperjuangkan nasib mamat ni... ok nanti aku publish chat session aku ngan mangsa...

p/s: undang2 rimba, yg lemah menjadi mangsa yg kuat... kalau yg kuat tenaga batin? jadi perogol laaaaa...

9 ulasan:

berbara berkata...

huhuhhu mitok2 la lecturer tuh baco blog mung cep... aku nok nyuppoh ckik nih. baso budus punyo nasio! nate apola... bodola... namo gapio keneh lecturer tahhip tuh? baso gilo kuaso tahhip kucing panah! natila... nati... jupo kakku gak, beratla aku hajja dio!!!

Decoy berkata...

rilek..rilek..jange emoo

abong berkata...

simpati kepada mangsa
kepada yang berkenan(aku kenal sbenarnye) diharap byk bersabar... kalu x sabar pom ajok la aku skali..

wénkt berkata...

ermm... cam ni.. aku pun tak tau.. apa pun, kita kene settlekan bebaik benda ni... blurrr

Tanpa Nama berkata...

aku rasa..pergi showdown best gak

Tanpa Nama berkata...

baso lecturer gilo..

rashid abdul kareem aka budak jalanraya berkata...

aku menyesal kerana di rejek.. tapi aku gumbira aku ada kerja sekaram ni.... hahaha

berbara berkata...

xemo belah mano... tp kalu jupo meme aku lutut sungguh!

Tanpa Nama berkata...

kesian nyer