Jumaat, Februari 06, 2009

Aku tak mengeluh lagi..

Diwaktu aku menulis entry ini, sambungan internet ketika ini sgt gampang dan cilake! Nama je jalur lebar, tp speednye mengalahkan dial up TMNET 1515.

Aku rasa cam nak imbas balik lak zaman pakai dial up internet dulu. Aku masih ingat bapak aku belikan aku pc 80486 (model sblm pentium) pada 12/12/1996. Kalau dibandingkan dgn laptop yg aku pakai skrg ni, bagai langit dgn bumi. PC tu dilengkapi dgn modem 33.6kbps je. Korang nye streamyx skrg ni 1mbps, jauh beza tu beb!

Masa nak connect kena masukkan username dgn password lepas tu letak nombor telefon 1515 utk TMnet 1511 utk Jaring. Yang bestnye, masa tgh connect tu, dia ada kuar bunyi macam mesin fax.Bunyi je modem tu, dlm masa yg sama berbunyi jugak suara mak aku dari luar.. "Dah start ke? bil bulan lepas dah 300"!. Dulu mana ada unlimited usage mcm skrg.

Guna akaun TMnet orang lain

Dulu, billing TMnet camni 1sen per minit caj dkt bil telefon. 1.5 sen lg caj dkt bil TMnet. Ini bermakna 2.5 sen per minit sama dgn RM1.50 sejam. Kalo aku pakai tak henti selama sebulan, 1.5X24 = RM36 Sehari 36X30 =1,080 SEBULANNNN!!! Mahal gila utk max speed 56kbps!!! Maka aku mula mengumpul username dan password org lain utk kegunaan sendiri. Jimat 1.5 sen seminit. Tup tup aku dilantik jadi naib pengerusi Kelab IT sekolah DAN password tmnet itu AKU YANG PEGANG.hehehe..Bukan aku je yg pakai, siap aku share dgn kawan2 lg tu..

MIRC dan NUKING

mIRC ni guna utk chat mcm kita pakai ym,msn dan gtalk. tp takde la IMvironment/audible utk gelak guling2 tu. Paling gempak pun pakai ASCII art. Nak show off sikit pakai la mirc script, bleh flood channel, flood org yg aku benci sampai dia disconnect. Dulu anti virus dan security ni tak mantap sgt. Bila pakai irc ni, bleh nampak ip address orang. Install nuke software dan trojan software. Lepas tu guna dcc send utk bg trojan agent dkt mangsa. yang bestnye, trojan agent tu dlm bentuk game, seingat aku game whack-a-mole. Sedang si mangsa tu layan whack-a-mole, aku just masukkan ip address dkt dan aku bleh eject cdrom,reboot pc,shutdown pc,start program dan macam2 lagi..nostalgia dowhhhhhh!!! Mana perginye bebudak #sakti #sangap DALnet? rindunye dkt korang.

Download lagu

Dulu mana ada torrent. Aku download ikut channel mirc,website,dan napster.Napster la yg start buat p2p music sharing and 1st kena sue. Aku igt lg antara lagu yg aku dpt dari Napster ni spt System of a down - Marmalade, RATM - wake up, Offspring - come out and play, manowar - courage dan byk lg yg aku dah lupa.

Buat website

Dulu nak buat website mmg susah. Kena tahu HTML code. Lps tu keluar Hotdoq software dan ms frontpage. Dah la nak buat susah, nak host pun susah. Dulu ada geocities,tripod,angelfire. Aku kena upload manual pakai ftp. Skrg ada joomla,wordpress,moveable type. Senang senang.

Dah la..aku dah taknak mengeluh..dulu lagi susah. mengeluh pun streamyx slow jugak..
nasib nasib..ini lah kelebihan monopoli satu kampeni. TERIMA KASEH TM!!

4 ulasan:

Z berkata...

bunyik dial up yg kantoikan aku sbb sgt kuat bile dial up tgh2 mlm hari esok skolah.

perlu ke bunyi2 tu?

Decoy berkata...

bunyi itu hanya utk menyatakan proses handshake network sedang berlangsung..bunyian itu boleh dimatikan jika anda mahu

zuhairy hashim berkata...

rinduu wei time tu. dengar lagu pun pakai realplayer streaming audio. gila lama!

Ficky Safta Harriyawan berkata...

Sape ni.. am affixz